Neimenovana žrtva je imala preko 70 godina, a razbolela se na putu u Indiji.

Sponsored links:

Žena iz Nevade preminula je nakon što je zaražena superbakterijom koja je otporna na sve antibiotike u Americi, što je potvrdilo najveći strah naučnika da bakterije postaju imune na sve moguće antibiotike.

Njeno stanje se pokazala neizlečivim, nakon što su lekari uzaludno isprobali 26 različitih antibiotika pre nego što je umrla u septembru, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Neimenovana žrtva je imala preko 70 godina, a razbolela se na putu u Indiji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ona je u Indiji bila hospitalizovana više puta, pre nego što je prebačena na lečenje u bolnicu u Nevadi sredinom avgusta. Nedelju dana kasnije lokalni zdravstveni zvaničnici su obavešteni da je pokušano lečenje svim mogućim antibioticima bez uspeha. CDC je kasnije utvrdila da nijedan lek koji se trenutno nalazi na tržištu ne bi mogao da zaustavi napedovanje ove bakterije.

– Pokušali smo sa svim što je dostupno u SAD i ništa nije bilo efikasno. To je zabrinjavajuće. Toliko dugo smo se oslanjali na stvaranje novih antibiotika. Ali očigledno bakterije i bacili mogu da brže razviju otpornost nego što mi možemo da napravimo nove antibiotike – rekao je dr Aleksander Kejlen.

Prema rečima stručnjaka iz CDC-a, bakterije otporne na sve antibiotike su veoma retke i tada je neophodno sprovesti preventivne mere koje podrazumevaju izolaciju pacijenata.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: Telegraf.rs)