Razmislite pre nego što ih kupite. Popularne „kroksice“, papuče raznih boja koje su popularne kod velikog broja građana i u Srbiji, a naročito tokom letnjih meseci, mogu da izazovu rak. Da ove hit papuče izuzetne lakoće i udobnosti sadrže kancerogene materije otkrilo je istraživanje koje je u Nemačkoj sproveo VDR.

Sponsored links:

Najopasnije crne

Istraživanje je pokazalo da šest od 10 testiranih „kroksica“ različitih proizvođača sadrži toksičnu materiju PAH (policiklični aromatični ugljovodonik), koje najviše ima u „kroksicama“ crne boje. S obzirom da se ova obuća najčešće nosi na bosu nogu, toksične materije mogu direktno da prodru u kožu.

Toksikolog Milan Milutinović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da se generalno smatra da sva jedinjenja policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) mogu da budu toksična.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ima više jedinjenja iz kategorije PAH koja se oslobađaju iz gume prilikom trenja s kožom i ona na taj način mogu da prodru u organizam. Ipak, u organizam mnogo više prodre tih opasnih materija putem udisanja jer se u gradskim sredinama ona oslobađaju iz izduvnih gasova. Za benzo-a-piren je dokazano da je toksičan – kaže Milutinović, koji kaže da se Gradski zavod za javno zdravlje bavi analizama 16 vrsta ovih opasnih jedinjenja PAH.

Alergije na koži

Kako je prenela nemačka televizija, proizvođači „kroksica“ demantovali su pomenuto istraživanje, a proizvođač „Kroks“ je saopštio da se oni u proizvodnji drže evropskih propisa. Istraživanje je pokazalo da originalne američke „kroksice“ ne sadrže opasne materije, ali i one mogu da izazovu alergije na koži.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Iz nemačkog instituta koji je radio ove analize preporučili su građanima da izbegavaju „kroksice“ jakog mirisa jer je to znak da bi u njima moglo biti otrovnih materija. U Upravi carina Srbije nisu mogli da nam kažu da li su u nekom kontingentu iz uvoza otkrivene opasne „kroksice“ jer, ako sanitarna inspekcija utvrdi da su štetne, one i ne stignu do carine.

Iz kompanije „Jugoinspekt Beograd“ koja vrši kontrolu robe do zaključenja broja nismo dobili odgovor da li su kontrolisali papuče „kroksice“ i da li su utvrdili da one sadrže materije opasne po zdravlje ljudi.

(Izvor: Kurir.rs)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU