Otkriće velike količine nafte na spornoj Golanskoj visoravni daje novu geopolitičku dimenziju mešanju Rusije u sukobe u Siriji, rekao je Vilijam Engdal.

Sponsored links:

Sada više nije tajna da je Zapad u saradnji sa zalivskim državama olakšao početak sukoba 2011. godine, koji su prerasli u građanski rat, a sve s ciljem da se sagradi gasovod do Turske i Mediterana preko Sirije i Libana.

Međutim, američko-nemački istoričar i strateški savetnik, Vilijam Engdal, kaže da je to samo deo priče.

„Mnogo je nafte u igri, a Izrael tvrdi da je ona njihova. Problem je što to nije istina. Nafta se nalazi na Golanskoj visoravni koju je Izrael ilegalno preuzeo od Sirije 1967. godine u Šestodnevnom ratu“, rekao je Engdal.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

To bi bio samo problem između Izraela i Sirije da Zapad ne igra globalnu energetsku igru.

Strateški savetnik je naveo da je dovoljno da Rusija i neka američka naftna kompanija znaju za naftu sa Golanske visoravni da bi došlo do Trećeg svetskog rata.

Naftna kompanija Genie Energy Ltd. iz Nju Džersija je 2013. godine dobila ekskluzivna prava na istraživanje nafte i gasa u južnom delu Golanske visoravni od vlade Netanijahua.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zatim je 8. oktobra 2015. godine izraelska podružnica ove firme objavila da je kompanija pronašla ogroman rezervoar nafte na Golanskoj visoravni.

„Pronađen je sloj nafte debeo 350 metara u južnom delu Golanske visoravni. Širom sveta, slojevi nafte su obično debeli između 20 i 30 metara, a ovo je 10 puta veće, tako da govorimo o ogromnim količinama nafte“, rekao je geolog Juval Bartov iz izraelske podružnice Afek Oil & Gas.

„Međutim, Golanska visoravan je pod ilegalnom okupacijom Izraela“, podseća Engdal, dodajući da su UN više puta navele kako Izrael nema pravo na tu ilegalno okupiranu teritoriju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U svetlu toga, sirijska vlada i sirijska država predstavljaju kamen spoticanja za američke biznismene i izraelske političare.

„Netanijahuova vlada je sada više nego ikad odlučna u tome da izazove haos i nemire u Damasku i iskoristi tu situaciju kako bi Izrael nepovratno zauzeo Golansku visoravan i naftu koja je tamo otkrivena“, rekao je Engdal.

Ova velika zapadna igra uključuje brojne regionalne i međunarodne aktere, uključujući SAD, NATO i zalivske države.

„Otkriće koje je napravila kompanija iz Nju Džersija, a čiji odbor uključuje Dika Čejnija, Džejmsa Vulsija i Džejkoba Rotšilda daje novu geopolitičku dimenziju ruskoj intervenciji u Siriji“, rekao je Engdal.

Ulozi su veliki. Međutim, situacija je pokazala da prevrat u Ukrajini i nemiri u Siriji koje je izazvao Vašington s ciljem da izoluje Rusiju nisu urodili plodom.

Ironično, ishod je upravo suprotan. Rusija je uspela da ojača svoj uticaj na Bliskom istoku, ali i u međunarodnoj areni, zaključio je Engdal.