Dok su istraživali “grob“ Isusa Hrista, stručnjaci su otkrili skrivene slojeve u jednom od najsvetijih mesta u hrišćanstvu. “Ono što je pronađeno,“ rekao je arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert, “je zapanjujuće“.

Sponsored links:

Prema izveštajima National Geographic-a, tim stručnjaka je otkrio da je mesto gde se veruje da je sahranjen Isus Hrist ostalo uglavnom netaknuto nakon izlaganja po prvi put.

– Ono što se dogodilo ovde pre 2.000 godina je u potpunosti promenilo istoriju sveta- rekao je Dejvid Grenije, sekretar grupe koja nadgleda imovinu Rimokatoličke crkve.

– To što smo bili u mogućnosti da kopamo, recimo, stene gde je postavljeno Isusovo telo… to je velika radost.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Preliminarni izveštaji su potvrdili da navodno grobno mesto Isusa Hrista nije menjano nakon viševekovnog razaranja i rekonstrukcije crkve Svetog groba u Jerusalimu.

Po prvi put u mnogo vekova, istraživači su uklonili mermerne obloge koje pokrivaju grobnicu Hrista u crkvi Svetog groba u Jerusalimu i otkrili da je platforma gde je Isus sahranjen ostala netaknuta.

Ta platforma se nalazi u Edikuli ili “kućici,“ maloj mermernoj kapeli u centru crkve Svetog groba, koja je navodno napravljena 1555. godine, iako je verovatno tamo postavljen pre mnogo vekova, kako bi sprečilo hodočasnike da uzimaju delove relikvija.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Samo nekoliko sati pre nego što je tim raspušten, naišli su na ono za šta veruju da je originalni Isusov pogrebni krevet.

– Apsolutno sam zapanjen. Kolena mi se malo tresu jer nisam ovo očekivao- rekao je Fredrik Hibert, arheolog National Geographic-a.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ne možemo da tvrdimo 100 posto, ali izgleda da je ovo vidljiv dokaz da lokacija grobnice nije vremenom pomerana, a to je nešto što su se naučnici i istoričari pitali decenijama- dodao je on.

Isus Hrist je bio stavljen na pogrebni krevet nakon što je razapet, negde tokom 30-ih godina, a vaskrsao je tri dana nakon smrti i napustio svoj grob kako bi nastavio da propoveda pre povratka u raj.