Srpska radikalna stranka održala je danas miting u Kosovskoj Mitrovici, na kom se kako je i najavljeno, putem telefonske veze obratio lider SRS Vojislav Šešelj. Podsetimo, tzv. kosovska policija je od 8. aprila podigla uzbunu na severu pokrajine kako bi sprečila dolazak Šešelja na skup. Blokirani su bili administrativni prelazi, a pojačana je i kontrola na svim putevima. U gradu je bilo pojačano prisustvo policije a pre skupa nadletali su ga helikopteri.

Sponsored links:

Albanci su 9. aprila uhapsili i Zvonka Mihajlovića funkcionera SRS iz Štrpca koji je pušten nakon ispitivanja, a tzv. kosovska policija sve vreme je budno pratila kretanje delegacije SRS koja je dan ranije učestvovala na skupu u Gračanici.

Šešelj je, obraćajući se okupljenima, rekao da su ga naprednjaci i Albanci združenom akcijom sprečili da dođe na Kosmet.

– Podudarnom akcijom naprednjačkog režima u Beogradu i albanskog separatističkog i terorističkog režima u Prištini sprečen sam da danas dođem u Kosovsku Mitrovicu, na svetu kosovsko-metohijsku zemlju. Kada sam se kao pobednik iz Haškog tribunala vratio u Beograd izdali su mi novu ličnu kartu, ali i doneli rešenje da je ne mogu koristiti kao putnu ispravu, da sa njom dakle ne mogu putovati na srpsko Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru i Makedoniju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nakon što sam i formalno overio svoju pobedu odbili su takvo rešenje, rekli su mesec dana traje procedura, a vi ste videli kako se uspaničio albanski separatistički i teroristički režim u Prištini. Podigli su svu policiju na noge, podigli su okupatore i zaposeli i sve neformalne administrativne prelaze. Međutim, SRS ne mogu sprečiti da pomogne svom kosovsko-metohijskom srpskom narodu da opstane na svetoj kosovskoj zemlji – rekao je Šešelj.

On je podsetio da je SRS jedina stranka koja sve vreme insistira na rezoluciji 1244.

– SRS se zaklela da nikada neće odustati od oslobađanja Kosova i Metohije. Mi smo bili protiv prihvatnja Ahtisarijevog plana, jedini mi! Mi smo se neprekidno, od kad su okupatorske trupe zaposele Kosovo i Metohiju, zahtevali da se primeni potpuno rezolucija 1244, međutim ni jedan režim od 5. oktobra na ovamo nije se usudio da to zvanično i javno zahteva.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Rezolucija 1244 garantuje da se odmah nakon razmeštanja okupatorskih trupa na Kosovo i Metohiju vrati do 1.000 srpskih policajaca i vojnika koji bi štitili granične prelaze ka Albaniji i Makedoniji, koji bi štitili kulturne spomenike i svetinje i srpska naselja. Napisano je tamo da bi učestvovali i u uklanjanju minskih polja – podsetio je Šešelj i dodao da će Srbi jednog dana saznati istinu zašto „dosmanlijski režim nije smeo da to traži“.

On je rekao da su svi premijeri od 5. oktobra, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Zoran Živković, a najviše Boris Tadić, postepeno izdavali Kosovo i Metohiju, ali da je najveću izdaju počinio Aleksandar Vučić.

– Najveći korak u tom pravcu učinio je naprednjački režim sa dva seta briselskih sporazuma. Srbi su ostali bez institucija, bez svake formalne veze sa majkom Srbijom. Obmanjivali su vas da će zajednica srpskih opština biti adekvatna zamena za ono što ste pre imali, a sada Albanci ne daju i niko sa zapada ih ne tera da to odluče – rekao je Šešelj i dodao da su Albanci i Zapad ponizili Vučića briselskim dogovorom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Šešelj je rekao da SRS nikad ne bi prihvatila Ahtisarijev plan i da ne bi ni otpočeli pregovore dok se ne ispoštuje rezolucija 1244. Šešelj je rekao da pošto EU i SAD drže stranu Amerikancima trebalo je tražiti da se u pregovore uključi Rusija.

On je ponovio da je protiv ulaska u EU i saradnje sa NATO-m.

– Mi želimo integraciju sa Rusijom, u okrilje majke Rusije, mi želimo vojni savez sa Rusijom, mi želimo ruske baze u Srbije i sisteme S-500, i avio baze, i radarske sisteme i sve što je potrebno. Samo tada Srbija može biti ravnopravni pregovarač.

Na kraju obraćanja on je pozvao Srbe sa Kosmeta da budu složni.

– SRS vas poziva da uvek budete čvrsto međusobno solidarni, da budete jedinstveni, da opstanete na svetoj srpskoj zemlji, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se Kosovo i Metohija vrate što pre u maticu, u otadžbinu Srbiju. Živela Velika Srbija! – rekao je lider SRS.