U gradovima širom Srbije mesarski zanat želi da uči od dva do pet đaka, a ove godine je taj smer upisalo 268 učenika dok je skoro 150 mesta ostalo upražnjeno. Samo Hemijsko-prehrambena tehnološka škola u Beogradu ima celo odeljenje sa 30 učenika.

Sponsored links:

I dok đaci beže od klanica i mesara, trgovinski lanci i industrija mesa vape za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat.

Veliki trgovinski lanci, poput “Deleza” i “Idee”, pisali su Ministarstvu prosvete, tražili proširenje upisnih kvota, ali i u ministarstvu i u školama kažu da otvaranje više odeljenja ne znači ništa dok nema đaka koji bi ih popunili.

– I da imamo tri puta više učenika, svi bi mogli da se zaposle odmah posle škole, jer je potražnja na tržištu rada ogromna.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sarađujemo sa “Delezom”, Klanicom “Đurđević”, “Ideom”, ali nemamo dovoljno đaka, koliko nam oni traže. Deca imaju praksu u maloprodajnim objektima, dobijaju stipendije, uče od pravih majstora.

Kada izađu iz škole, oni su prave zanatlije koje mogu odmah da se zaposle – kaže Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu. Početna plata mesara je 30.000-40.000, a dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara. Što ih je manje, to više vrede.

– Kada se sretnem sa bivšim đacima, oni prokomentarišu da im je neprijatno da kažu kolika im je plata, jer zarađuju mnogo više od mene, direktora škole sa 23 godine radnog staža. I to je pokazatelj da njihova profesija nije potcenjena – kaže Nataša Parezanović.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: Telegraf.rs / novosti.rs)