Šta je respirator, kojim pacijentima je neophodan, kada bolesnik može da se skine sa respiratora… Evo šta treba da znate o uređaju koji je ovih dana najtraženija roba na svetu.

Sponsored links:

Novi korona virus koji je kriv za pandemiju izaziva respriratornu infekciju pod nazivom COVID-19. Virus SARS-CoV-2 kod zaraženih osoba prodire u disajne puteve, i otežava disanje.

Trenutne procene su da oko 6% ljudi koji obole razvije tešku formu bolesti i bude u kritičnom stanju, a među njima otprilke svakom četvrtom pacijentu bude potreban respirator da bi mogli da dišu.

Iako se brojevi i procenti menjaju iz dana u dan, kako se virus širi svetom, izvesno je da će velikom broju obolelih biti potreban respirator.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sigurno ste svesni da je ovaj medicinski uređaj trenutno najtraženija „roba“ na svetskom tržištu, a znate li radi i zašto je toliko dragocen?

Šta je respirator

To je mašina koja teško bolesnim ljudima pomaže da dišu, ako to sami ne mogu. Ovaj uređaj koristi se kod bolesnika koji su na intenzivnoj nezi i obezbeđuje dovod vazduha obogaćenog kiseonikom (i lekom ili kombinacijom lekova) određene temperature i vlažnosti u pluća obolelog.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U kojim slučajevima je potreban

Kada normalno udišemo i izdišemo, pluća ćelije snabdevaju kiseonikom koji im je neophodan, a pri izdisaju se oslobađa ugljen-dioksid. Ali, COVID-19 u teškim slučajevima izaziva upalu disajnih puteva i pluća postaju preplavljena tečnošću.

Respirator mehanički pomaže da se telo snabdeva kiseonikom. Da bi se stavio na respirator, pacijent mora biti intubiran, što znači da će endotrahealna cev, koja je vezana sa respiratorom, biti kroz nos ili usta uvučena u disajne puteve.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kod težih pacijenata, za koje se procenjuje da će duže biti na respiratoru, neophodna je traheostomija, da bi intubacija bila sprovedena direktno kroz dušnik, u vratnom delu.

Respirator mehanički upumpava kiseonik u telo, pri čemu može i da „izdiše“ umesto pacijenta, u slučajevima da je pacijent u toliko lošem stanju da nije u stanju sam to da izvede.

Respirator može da bude podešen na određeni broj udisaja u minutu, a može biti podešen i tako da „uskoči“ kad pacijent ima poteškoća, pa uređaj u takvim slučajevima upumpa vazduh u pluća nakon što tokom određenog perioda nije registrovan samostalan udah pacijenta, piše WebMD.

Kada se pacijent „skida“ sa respiratora

Respirator ne leči COVID-19, niti bilo koju drugu bolest koja izaziva poteškoće sa disanjem. Pomaže obolelima da prežive dok im ne bude dovoljno dobro da pluća ponovo samostalno mogu da obavljaju funkciju, a obolela osoba da diše bez poteškoća.

(Izvor: Mondo)