Od kada je pre deset godina ukinuto redovno služenje vojnog roka, u nekoliko navrata u javnosti se otvarala rasprava o tome da li se radi o ispravnoj odluci. Ukidanje redovnog vojnog roka nije rešenje koje smo sami smislili, već je deo paketa reforme bezbednosnog sektora, koji se od 2000. godine vodi pod instrukcijama i planovima zapadnih velikih sila.

Sponsored links:

Istih onih koje su godinu dana ranije vodile rat protiv ove zemlje i po sopstvenom priznanju upravo zbog snage, pripremljenosti i osposobljenosti tadašnje vojske SRJ, uprkos ogromnoj tehničkoj premoći, nisu adekvatno realizovale zacrtane ciljeve.

Nakon svih reformi, današnja vojska Srbije broji svega jedanaest-dvanaest hiljada ljudi, pri čemu je već šest generacija prvopozivaca, najvitalnijih i najsposobnijih potencijalnih vojnika, neobučeno. Postavimo sebi pitanje o tome gde je naša vojska danas u odnosu na ozbiljnu oružanu silu koja je pre sedamnaest godina branila ovu zemlju i kao jedina evropska zemlja bila sposobna da ratuje protiv NATO-a?

Da se razumemo, ovo nije kurtoazno niti čisto akademsko pitanje, i treba ga razmatrati u skladu s generalno poremećenim bezbednosnim odnosima u svetu koji se po pravilu reflektuju na našu teritoriju i naše okruženje. Preko naše zemlje, starim vojnim putem ponovo prolazi nova vojska imigranata koja ide ka srcu zapadne Evrope. Ukrajina je bure baruta koje može ponovo da eksplodira u svakom trenutku, a puč u Turskoj označio je početak novog ciklusa destabilizacije na Bliskom istoku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

S druge strane, čitavo naše blisko okruženje je dubinski i trajno destabilizovano. Pokušaji simulacije saradnje iznuđeni zahtevima o „poboljšanoj regionalnoj saradnji” kao uslovu za nastavak integracija, ne mogu da pokriju realni problem izrazito neprijateljskog okruženja u kojem se Srbija i srpski narod nalaze. Ako pratite izveštaje koje „Napredni klub” Čedomira Antića redovno objavljuje, videćete da se svake godine pogoršava položaj srpskog naroda u okruženju i da nijedna međunarodna institucija na to ne reaguje. Pojačana retorika u Hrvatskoj nije samo plod njihove unutrašnje političke destabilizacije i stalnih izbora u kojima čak i Milanović mora da izmisli dedu ustašu da bi se približio biračima?! Nažalost, nju prati trajna praksa čekićanja ćirilice i pritisaka na versku i etničku asimilaciju. Najave o novom naoružavanju ove zemlje nisu nimalo naivne.

Bosna i Hercegovina prolazi kroz novi talas sukoba i pretnji jer, slično kao i 1991, Bošnjaci uz pomoć međunarodne zajednice permanentno narušavaju prava Srba i Republike Srpske. Čak se i popis koristi za majorizaciju, inženjering i nametanje sile. Makedonija se pak suočava sa dugom političkom krizom u koju su uključeni i međuetnički elementi, ali i akteri iz inostranstva. Albanija ne krije svoje pretenzije ka okolnim državama itd.

Na sve ovo treba da dodamo agresivnost i bezobrazluk Rumunije, jedine države sa kojom nismo dosad imali ozbiljne sukobe. Rumunija ne traži samo da obezbedimo prava rumunske manjine (pri čemu Srbija ima najliberalnije manjinsko zakonodavstvo u Evropi); oni traže da mi sprečimo Vlahe da se tako izjašnjavaju i da ih nateramo da postanu Rumuni, kao što traže da pustimo nekanonski identitetski prozelitizam sveštenika Rumunske crkve koji nezakonito vršljaju po Krajini.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dakle, ovakvo okruženje mnogo manje liči na strateški položaj Novog Zelanda, a mnogo više na situaciju u kojoj se nalazi Izrael. E, u toj zemlji je, ne slučajno, vojni rok obavezan: muškarci ga služe čak tri godine, a redovan je čak i za žene. Geopolitički položaj zemlje po pravilu diktira njen odnos prema vojsci. Neverovatno je da zemlja koja ima takva iskustva iz prošlog veka, pa čak i iz nedavne istorije, nema sistem u kojem kompletan narod obučava za odbranu.

Ovo ukidanje redovnog vojnog roka nije čak ni nešto što karakteriše sve članice EU. Grčka, Finska, Danska, Estonija, Austrija i dalje imaju vojni rok. Neutralna Švajcarska takođe.

Od naših političkih stranaka jedino su Dveri u poslednjoj kampanji ozbiljno isticale priču o vraćanju vojnog roka i čak pokrenule neku vrstu peticije za to. Sad su u parlamentu pa imaju mogućnost da ovo nametnu kao temu. No treba se podsetiti da je vraćanje redovnog vojnog roka jedno od neispunjenih obećanja i stranke na vlasti – SNS-a. U prilično zaboravljenoj Beloj knjizi, njihovom programu iz 2011. godine, sa kojim su došli na vlast, u odeljku 4 stoji upravo upozorenje da se nalazimo u opasnom okruženju i stoga: „Srpska napredna stranka smatra da bi država Srbija, kako bi sebe učinila koliko-toliko respektivnijom oružanom silom, morala da, pored sadašnje profesionalne vojske, omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reaguju.” Ovu „intenzivnu pešadijsku obuku” svi su tada razumeli kao vraćanje redovnog vojnog roka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Pošto su se prilike od tada samo pogoršale, možda je vreme da SNS ispuni ovo svoje obećanje biračima?