Ministarstvo odbrane (MO) planira da primi na dobrovoljno služenje vojnog roka čak 130 medicinskih sestara, koje će posle završene vojničke obuke moći da računaju na siguran posao u vojnomedicinskim ustanovama, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Sponsored links:

„Plan je da se na dobrovoljno služenje vojnog roka u junskom roku primi 130 devojaka i mladića sa završenom srednjom medicinskom školom. Svi oni bi prošli obaveznu tromesečnu vojničkuu obuku, a potom bi tri meseca bili raspoređeni na stručnim poslovima na VMA u Beogradu i vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu. Nakon toga s njima bi se, naravno ukoliko prođu bezbednosne provere i pokažu se kao vredni i odgovorni, potpisao ugovor o profesionalnom vojnom angažmanu. Oni bi tako obezbedili siguran posao medicinskog osoblja u vojnim zdravstvenim ustanovama, a onima koji to žele ukazala bi se prilika i za učešće u mirovnim misijama van zemlje, gde bi kao medicinsko osoblje pre svega stekli važno iskustvo, ali i imali izuzetno primamljiva primanja“, otkriva izvor „Alo!” blizak vrhu Vojske Srbije.

Podsetimo, na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola koji u 2017. godini navršavaju od 19 do 30 godina.

MO objavljuje oglas najmanje dva meseca pre upućivanja na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem zainteresovano lice podnosi centru Ministarstva za lokalnu samoupravu, nadležnom prema adresi njegovog prebivališta.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ovaj centar poziva kandidate pojedinačnim pozivom na izvršenje lekarskog pregleda. Nakon izvršenih lekarskih pregleda utvrđuje se rang-lista prijavljenih kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Izbor potrebnog broja kandidata vrše regionalni centri Ministarstva na osnovu rang-liste.

Sa izabranim kandidatima teritorijalno nadležni centar Ministarstva zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze. Centar MO za lokalnu samoupravu pojedinačnim pozivom poziva kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, najkasnije osam dana pre upućivanja u centar za obuku.

Vojniku se za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem obezbeđuje: naknada putnih troškova za javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, od mesta prebivališta u Srbiji do centra za obuku; naknada putnih troškova za povratak kući po odsluženju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, od centra za obuku do mesta prebivališta; novčana primanja u mesečnom iznosu koji odredi ministar odbrane; prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima iz zdravstvenog osiguranja u VS za vojne obveznike i smeštaj i ishrana, vojna odeća i obuća.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sve prednosti dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem:

– Mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnog vojnika i aktivne rezerve;
– Mogućnost zaposlenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova;
– Mogućnost zaposlenja u kazneno-popravnim zavodima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde;
– Mogućnost zaposlenja u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje;
– Novčana primanja vojnika za vreme dobrovoljnog služenja vojnog roka (oko 17.000 dinara mesečno).