Vladimir Putin je krajem 2014. godine na zasedanju međunarodnog debatnog kluba „Valdai“ u Rusiji otvoreno odgovarao na pitanja američkog novinara o odnosu Rusije i Amerike, ali i o ratu u Siriji i Islamskoj državi.

Sponsored links:

Između ostalog, napomenuo je i sledeće:“Zar vi zaista ne znate ko je naoružao ID? Ko je naoružao Sirijce koji su se borili sa Asadom? Ko je stvorio političku klimu koja je omogućila eskalaciju sukoba? Zar zaista ne znate ko ratuje u Siriji? To su uglavnom plaćenici.

Da li razumete da oni rade za novac? Oni biraju strane na osnovu toga koliko novca dobiju – igrom slučaja, čak i znam koje su sume u pitanju. Oni ne ratuju zbog ideala – ukoliko im druga strana ponudi malo više novca, boriće se za njih.

Posle toga okupiraju naftna polja, gde god se ona nalazila, u Iraku ili Siriji. Oni izvlače naftu koju neko potom kupuje. Zašto se ne sankcionišu ti koji kupuju tu naftu? Mislite li da Amerika ne zna da se to dešava? Mislite da Amerika ne zna i ko kupuje tu naftu? Zar nisu njihovi saveznici ti koji kupuju naftu od ISIS-a?

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zar mislite da Amerika nema dovoljno moći da utiče na svoje saveznike? A, možda i ne žele da utiču na njih? Ukoliko je tako, zašto bombarduju ISIS? U oblastima gde izvlače naftu i gde plaćenici zarađuju više novca – u tim oblastima „civilizovane“ sirijske opozicione snage su se odmah priklonile ISIS.

Zašto? Zato što su dobro plaćene“ rekao je Putin, dodavši i da se „mora podržati demokratska, civilizovana opozicija u Siriji. Međutim, kada ih podržite i naoružate, oni se priključe ISIS. To radi Amerika i mi to ne podržavamo. To ponašanje šteti svima, uključujući i samu Ameriku“, zaključio je Putin.

POGLEDAJTE VIDEO:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU