Bivši šef diplomatije i jedan od predsedničkih kandidata Vuk Jeremić godinama se u domaćoj javnosti lažno predstavlja kao veliki Srbin, a sve vreme zapravo radi u interesu NATO pakta, otkrivaju tajne depeše ambasade SAD koje je objavio Vikiliks!

Sponsored links:

Tri depeše iz 2007. i 2008. godine, u vreme dok je Jeremić bio ministar spoljnih poslova, pokazuju da se on kleo na vernost NATO i izvinjavao Amerikancima zbog svojih nacionalističkih izjava koje, kako je govorio, mora da daje da bi ga Srbi voleli!?!

Zna ko mu je gazda

U poverljivom dopisu od 6. 9. 2007. navodi se da je Jeremić na zatvorenoj sednici Severnoatlantskog saveta u Briselu rekao da se zalaže za „punopravno članstvo Srbije u NATO“ (!?!).

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Pola godine kasnije, tadašnji američki ambasador u Beogradu Kameron Manter piše Stejt departmentu da ne treba da ih brine Jeremićeva nacionalistička retorika jer je on zapravo igrač NATO pakta…

„U predstavljanju Srba kao žrtvi, on je čak stigao do fraza iz Miloševićevog doba, naglašavajući poniženje nacije čija je sudbina u rukama stranaca – međutim sve to vreme on šalje tajne poruke ambasadi (SAD, prim. ur.) o svojim severnoatlantskim uverenjima“, stoji u depeši od 11. marta 2008, dok Manterova tadašnja zamenica Dženifer Braš 22. aprila 2008. otkriva najstrašniju dvoličnost Jeremićeve politike:

„Posle održanog predavanja (studentima FPN, prim. ur.), Jeremić je na prijemu za diplomate prišao članu našeg političkog osoblja i izvinio se za antiameričke opaske, rekavši da je prinuđen da koristi takvu retoriku dok traje predizborna kampanja. Zamolio je našeg diplomatu da prenese njegove srdačne pozdrave ambasadoru, i izrazio žaljenje što ne može da ga vidi, uz poruku da se raduje tom susretu posle izbora“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Lider radikala Vojislav Šešelj kaže da će upravo ove depeše biti deo zbornika „Vikiliks mi javlja“ na oko 4.000 strana, koji upravo priprema.

– Iz dokumentacije američke ambasade jasno se vidi da se Jeremić tajno zaklinjao u vernost NATO paktu kad god mu je bilo potrebno da ga politički podrže. To nije licemerno, to je krajnje pokvareno i izdajnički. On nikad nije vodio patriotsku, već politiku rasprodaje nacionalnih interesa! Jeremić bi to, uveren sam, radio i sad ako bi bio izabran – ističe Šešelj.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Potpuno nedosledan

Sa njim je saglasan i analitičar Dejan Vuk Stanković, koji ocenjuje da je najveći problem kod Jeremića upravo nedoslednost i to što javnost ne zna šta od njega može politički da očekuje.

– On je jedno pričao zapadnim diplomatama, a drugo u Beogradu, a to nije dalo nikakvog rezultata za ugled Srbije u svetu. Ni političari pojedinačno ne mogu takvim ponašanjem da prikupe poene za sebe. Od 2008. jedini Jeremićev zadatak bio je da smiri „desnu“ nacionalističku opoziciju – zaključuje Stanković.

Šešelj: Raskrinkaću ga!

Lider radikala Vojislav Šešelj najavio je juče da će u narednim danima otkriti nove šokantne detalje o Vuku Jeremiću, za koga tvrdi da je „nešto najgore što se u vrhu srpske politike pojavilo u poslednjih više decenija“.

– Jeremić hoće na ovim izborima da se lažno predstavi kao nekakav patriota, veliki Srbin zabrinut nad sudbinom naroda i države. A on je najobičniji prevarant! Ceo život laže, maže i manipuliše ljudima. Raskrinkaću ga, Srbi moraju da saznaju ko je i kakav je Vuk Jeremić – rekao je Šešelj.

(Izvor: Intermagazin.rs)