Teško je zamisliti nešto što bi se nazvalo “trećom Jugoslavijom” ili balkanskom konfederacijom, ali to nije nešto što je po svaku cenu daleko od realnosti.

Sponsored links:

To je naveo sociolog Vladimir Vuletić, koje upravo u tako nečemu vidi moguće rešnje za balkansko “bure baruta”.

Mnogo je interesa na ovom području (SAD, Rusija, Turska, sada i Kina…) i balkanski lideri treba toga da su svesni, kao i svih mogućih neočekivanih posledica koje bi mogle nastati zbog tih interesa, zbog čega im Vuletić savetuje da budu odmereni i oprezni.

“U tom spletu različitih savezništava i neprijateljstava moguće je svašta zamisliti. Zato je jako važno da, pre svega oni koji vode zemlje u regionu, budu jako oprezni i svesni mogućih neželjenih, neočekivanih posledica, saveza pa i sukoba do kojih bi eventualno došlo i to je ono što je umetnost vođenja politike na ovim prostorima”, kaže Vuletuć u razgovoru za Tanjug.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ističe da se za sada pokazalo da Srbija vodi doslednu politiku, veoma opreznu, koja vodi računa i o interesima srpskog naroda i o stabilnosti u regionu.

Kako je rekao, Sjedinjenim državama je u interesu da ovaj prostor bude stabilan, posebno nakon 90-ih godina i Hladnog rata, od kada ga smatraju zonom svog interesa i svoje dominacije.

“U tom smislu se može govoriti o ‘trećoj Jugoslaviji’, jer je SAD jako stalo da ovde vlada stabilnost, da postoje dobio odnosi, Beograda, Zagreba, Tirane, Prištine”, objašnjava Vuletić.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ukazuje, međutim, da je problem ukoliko se proceni da ta stabilnost može biti ugrožena, dodajući da to može biti iz različitih razloga, jer u svakoj od zemljama regiona postoji mnogo radikalnih elemenata kojima iz različitih razloga ne odgovaraju dobri odnosi u regionu.

Tada, navodi, postoji mogućnost da se aktivira “plan B”, odnosno da se ponovo aktueliziju neprijateljstva koja su postojala 90-ih godina.

Vuletić primećuje da mnogim radikalnim elementima u Hrvatskoj, za koje vidimo da su i sada aktivni, ne odgovaraju dobri odnosi sa Srbijom, da u Prištini i Sarajevu ima onih kojima takođe ne odgovaraju dobri odnosi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“U tom smislu lako se karte pomešaju i lako se može zakuvati prostor Balkana. Tu postoje razlicicte opcije, koja će biti aktivna zavisi od mnogo faktora, od nas ovde, ali zavisi i od ponašanja velikih sila”, smatra Vuletić.

Kako kaže, pored SAD-a, Rusija se takođe trudi da ovde bude prisutna, jer prepoznaje da u delu srpske javnosti, ali i u delu političke elite postoji nezadovoljstvo koje je izazvano pritiscima sa zapada, kada je reč o priznavanju Kosova, o tome na koji način bi BiH trebalo da bude uređena…

“Ona prepoznaje da bi to mogao biti način da se uplete u balkansko polje”, konstatuje Vuletić, dodajući da svoje interese ima i Turska, koja je regionalna sila i to sve jača.

Osim toga na ovom prostoru ima mnogo ljudi muslimanske veroispovesti, koji vide Tursku kao silu koja bi njima mogla da pomogne, smatra Vuletić i dodaje da i sama Turska prepoznaje da bi njen politički utisak mogao biti podignut.

“Pitanje je na čiju štetu, pa najverovatnije na štetu Srba u BiH”, primetio je Vuletić.

Ulogu EU u artikulisanju politike na Balkanu Vuletić sada vidi iz “nekog drugog plana”, s obzirom da, kako kaže, Unija trenutno ima svojih problema, a to je pre svega – kako da nakon Bregzita artukuliše arhitekturu tog saveza evropskih država.

“U tom smislu postoji svojevrsna defanziva, pa i diplomatska Evropske unije. EU ima svoje posebne interese, ali vidimo da oni često imaju ograničenja, iako je EU imala vrlo konstruktivnu ulogu tokom proteklih decenija u regionu”, rekao je Vuletić.