Švajcarska je iz Drugog svetskog rata izašla nepokorena, ali ne i neokrznuta. Ona je opstala kao slobodna, demokratska zemlja u Evropi koja je drhtala pod nacističkom čizmom, ali je i sarađivala sa Trećim rajhom.

Sponsored links:

Tačno je da je Švajcarska čuvala milijarde dolara u zlatu koje su nacisti oteli žrtvama Holokausta, ali je ne treba olako oceniti kao nacističku marionetu. Štaviše, Nemačka je umalo izvršila invaziju na Švajcarsku.

„Švajcarska ima najodvratnije i najjadnije ljude i politički sistem“, žalio se Hitler Musoliniju u junu 1941.

Nakon poraza Francuske u leto 1940. što je Treći rajh učinilo dominantnom silom Zapadne Evrope, Nemci su planirali da pokore i Švajcarsku. Operacija Tanenbaum trebalo je da uključi nemačke trupe iz Francuske, Nemačke i Austrije, dok bi Italijani delovali s juga.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Iznenadni upad od Ženevskog jezera do Konstance, ka centru zemlje“, glasio je plan. „Moramo primorati Švajcarsku na brzu predaju koristeći ekstremnu superiornu silu“.

Sile osovine imale su dostojne protivnike. Kao i Švedska, Švajcarska je svoju neutralnost štitila oružjem, a njenih plaćenika se još u petnaestom veku plašila Evropa. Svi švajcarski muškarci bili su u pripravnosti i svi su imali puške, koje su čuvali u kućama u slučaju mobilizacije. Za zemlju od svega četiri miliona stanovnika, Švajcarci su imali impresivnu vojsku od oko 850.000 ljudi. Takođe, Švajcarska je planinska zemlja, što znači da bi nemački tenkovi na njenoj teritoriji bili beskorisni.

Švajcarska je posle rata tvrdila da je jedino što je Hitlera sprečilo da je osvoji, bila činjenica da je imala mnogo naoružanih ljudi. Ipak, to je malo verovatno. Nacisti su već bili osvojili Francusku, čija je vojska važila za jednu od najboljih u Evropi i to za samo šest nedelja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Švajcarska bi im se suprotstavila, zapravo, narodnom milicijom bez tenkova, artiljerije i letelica. Iako je planinska, najnaseljeniji delovi su na ravnim terenima, koji bi lako mogli biti pregaženi. Takođe, ranije podignuta utvrđenja stajala su na granicama sa Nemačkom i Austrijom, ali ne i sa Francuskom.

Dakle, zašto Nacisti nisu okupirali Švajcarsku?

Jedan razlog je možda taj što ih je Hitler delom smatrao Nemcima (to ga, pak, nije sprečavalo da okupira Austriju). Verovatnije je da ga je u tome sprečila invazija na Rusiju, iako su Nemci i dalje prikupljali sredstva da okupiraju Balkan u proleće 1941. A možda je Švajcarska jednostavno bila suviše koristan posrednik između Nacista i svetske ekonomije. U svakom slučaju, u rat je ušla i iz rata izašla kao slobodna zemlja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: b92.net)