Kafa na prazan stomak ne bi se smela piti nikada. To se odnosi na ujutro, ali na situacije u toku dana kada osetite glad pa ručak zamenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Sponsored links:

Povećava se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Visok nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa.

Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Pojačava osećaj stresa

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kave na živčani sastav, uz kafu uvek pojedite nešto.

Smanjuje nivo hormona

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja.

Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i bolje se osećati.

(Izvor:pink.rs)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU