Unija poslodavaca Srbije predložila je da se umesto 100 evra građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe. Vaučerima bi se prema tom predlogu kupovili isključivo proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme.

Sponsored links:

Prehrambeni artikli i alkoholna pića, odeća, obuća, hemija, aparati za domaćinstvo, zaštitna sredstva, đubriva za poljoprivredu, građevinski materijali, ali sve to proizvedeno u Srbiji, zatim bi mogle da se plate komunalne usluge, studentski domovi, prevoz u domaćem saobraćaju, ugostiteljske usluge u domaćim objektima i drugo…

Predlog te mere izazvao je reakcije i gotovo da su podeljena mišljenja da li je to dobar predlog ili ne. Jedna anketa je pokazala da bi čak 85 odsto građana pre izabralo novac.

Oni koji podržavaju meru kažu da je ovo najbrži način da se pomogne domaća privreda. S druge strane, ima onih koji ne žele da budu „ograničeni“ vaučerom, već hoće da novac upotrebe za svrhe poput humanitarne pomoći, pa im nije najjasnije kako bi vaučerom to mogli da sprovedu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, misli da je predlog Unije poslodavaca dobar.

– Na ovaj način bi se izbegla opasnost od porasta eksternih deficita pošto bi kompletna likvidnost na strani tražnje bila usmerena ka domaćoj privredi, odnosno podizanju ukupne ekonomske aktivnosti – kaže Vlahović.

On objašnjava da bi putem vaučera predviđena suma novca bila direktno upumpana u privrednu aktivnost. Ta mera bi predstavljala direktnu podršku oživljavanja tražnje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Iz Unije su ukazali i da bi se bi se na ovaj način sprečilo da u sivu zonu ode 19 miliona, a Vlahović dodaje da su negativni efekti u opciji da svaki punoletni građanin dobije po 100 evra mogući.

– Svakako su mogući negativni efekti ukoliko bi se taj novac iskoristio na kupovinu proizvoda koji dolaze iz uvoza. Tačnije, to bi moglo da poveća spoljnotrgovinski deficit i posledično deficit tekućeg plaćanja. To bi zajedno sa očekivanim povećanjem budžetskog deficita i javnog duga negativno uticalo na eksternu likvidnost naše zemlje – smatra Vlahović.