Sponsored links:

„Uložio sam mnogo truda da se osvestim“

NASA-in astronaut Skot Keli postavio je rekord u dužini boravka u svemiru. Međutim, za 340 dana provedenih u svemirskoj stanici, danas plaća visoku cenu.

O tome šta nije u redu sa njim piše u svojoj najnovijoj knjizi „Izdržljivost“. A pošto ima mnogo simptoma, knjiga nije tanka. Glavni simptomi boravka u vakuumu, opisane u knjizi, portal Sci-Tech Universe sažeo je za svoje čitaoce.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zglobovi natečeni kao da će eksplodirati

– Osećam kako mi tkivo ispod nogu otiče. Krećem do kupatila, primećujući otok na mojim bolnim nogama. Desno. Levo. Desno. Levo. Odlazim do kupatila, palim svetlo i gledam dole u noge. Vanzemaljski udovi. Zovem svoju ženu, vičem iz kupatila. „Dušo, vidi“. Ona se saginje i stiska mi članke rukama. Izgleda kao da se igra sa balonom sa vodom.

Osip koji peče

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– I mene boli cela koža. Žena očajnički pregleda moje telo. Ispostavilo se da imam čudan osip na leđima, listovima i vratu – gde god da je telo došlo u kontakt sa krevetom. Izgleda kao alergija, kao da me izujedao roj pčela – piše Skot u svojoj knjizi.

Konstantna groznica

– Konačno sam uspeo da kažem nešto – Amiko, osećam se loše, smrzavam se. Nju je moj glas zabrinuo. Njena hladna ruka ide preko mog ramena, pa preko čela. Njoj nije joj hladno, dok ja gorim.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zastrašujući protok krvi u donjim ekstremitetima

– Mučim se da ustanem. Osećam ivicu kreveta. Klizim nogama polako ka podu. Podižem leđa. Svaki put kada se pomerim osećam se kao da se davim u pesku. Osećam krv. To je kao da stojite na glavi i čujete zvuk tečnosti koja vam se skuplja u glavi. Samo obrnuto.

Talasi mučnine mnogo veći nego u prethodnim misijama

– Spavao sam nekoliko sati, ali sam bio u delirijumu. Uložio sam mnogo truda da se osvestim. Da kažem svojoj ženi kako se loše osećam. Imam jaku vrtoglavicu. Groznicu. Bol u celom telu. Nikada se nisam ovako osećao, čak ni u svemiru posle dugog puta.

Prerano ostareli mišići i zglobovi

– Mart 2016. Vratio sam se na Zemlju nakon godinu dana u svemiru. Vraćao sam se tačno 48 sati. Odgurujem se od stola i mučim se da ustanem. Kao starac koji se diže iz svoje omiljene fotelje.

Neverovatan osećaj gravitacije

– Sve me boli. Svi zglobovi i mišići protestuju zbog toga što sam u zemljinom gravitacionom polju. Vrti mi se i u glavi, iako ne mogu da povraćam. Svlačim se i penjem u krevet. Uživam u osećaju čaršava, osećaju pokrivača koji me pokriva.

Keli kaže da je bio svestan rizika koje preuzima od početka misije. Sada mora skupo da plati svoje napuštanje Zemlje.

(Izvor: Espreso/Net)