Na ležištu „Čukaru Peki“, koje je prema dosadašnjim istraživanjima jedno od najbogatijih rudom bakra i zlata u svetu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Sponsored links:

Eksploatacija bakra i zlata i otvaranje jednog od najvećih rudnika ovih metala u Evropi, verovali ili ne, mogla bi da započne u Srbiji.

Naime, ministar rudarstva Aleksandar Antić razgovarao je s Frejzerom Buršijerom, izvršnim direktorom kanadske rudarske kompanije “Nevsun risors” koja istražuje nalazišta plemenitih metala kod Bora.

Na sastanku je ocenjeno da je ostvaren veliki napredak u realizaciji projekta Timok na ležištu “Čukaru Peki”, koje je prema dosadašnjim istraživanjima jedno od najbogatijih rudom bakra i zlata u svetu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Očekujemo da će u 2017. godini biti predat elaborat za overu rezervi u gornjoj zoni nalazišta, i da će tokom ove godine početi građevinski radovi na izgradnji niskopa koji će, u prvoj fazi, biti u funkciji daljih istražnih aktivnosti, a nakon toga za potrebe eksploatacije – kazao je Antić.

Plan kompanija Nevsun risours i Rakita eksplorejšen je da, po završetku istražnih radova, započnu eksploataciju i otvore rudnik koji će biti jedan od najvećih rudnika bakra i zlata u Evropi, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Očekuje se, kako je istaknuto, da će otvaranje rudnika tom regionu doneti brojna radna mesta, da će ubrzati ekonomski rast u regionu, kao i da će podići BDP Srbije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor:Telegraf.rs)