Donald Tramp mogao bi „tiho“ da prizna pripajanje Krima Rusiji i da ostavi Moskvi Ukrajinu i Siriju u zamenu za neke druge dogovore na globalnom nivou, tvrdi „Tajms“.

Sponsored links:

Trampove pohvale Putinu, kao i njegovi pokušaji da zaštiti Moskvu od kritika za sajber-napade vezane za predsedničke izbore u SAD, govore da novoizabrani predsjednik SAD trasira put za veliko pomirenje sa Kremljom.

Prioriteti Trampa u spoljnoj politici su, kako se u tekstu navodi, pobeda nad terorističkom organizacijom „Islamska država“, umanjivanje uloge Irana kao izvora destabilizacije u regionu i upućivanje izazova ekonomskoj i rastućoj vojnoj moći Kine.

Prema Trampovim procenama, Rusija bi mogla da pomogne u realizaciji svih tih strateških zadataka pod uslovom da dobije priznanje za kojim toliko žudi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dogovor Trampa i Putina, smatraju analitičari, uklonio bi sa međunarodne agende na određeni rok temu Krima, kako ne bi remetila regulisanje pitanja rata koji se vodi na teritoriji Donjecka i Luganska.

Jedini ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ uskoro će proći kroz Lamanš, pošto je obavio zadatak u Siriji.

Povlačenje tog broda i drugih ruskih snaga, prema pisanju britanskog lista, bilo je planirano tako da se odvija istovremeno sa inauguracijom Donalda Trampa.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na taj način Kremlj upućuje izabranom predsedniku SAD poruku – Vladimir Putin je spreman na dogovor sa SAD.