U ovom američkom kampu naučnici su izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom.

Sponsored links:

Amerikanci su mislili da će ovaj grad zauvek ostati ispod leda, ali nisu računali samo na jednu stvar – globalno zagrevanje. Tajni grad američke vojske ispod Grenlanda trebalo je da zauvek ostane misterija, ali je porast temperature pružio priliku da svi vide šta su Amerikanci planirali za vreme Hladnog rata.

Kamp Century je uspostavljen još 1959. godine na severozapadu Grenlanda. Od obale je udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga “grad ispod leda”, u lavirintu tunela osam metara ispod zemlje smestili su laboratorije, prodavnice, bolnicu, kapelu, pa čak i bioskop. U to vreme tamo je živelo oko 200 vojnika.

Kamp je deo projekta “Ledeni crv”. Glavni cilj je bio napraviti postrojenje za nuklearne projektile da bi u slučaju najgoreg scenarija, mogli dohvatiti mete u Sovjetskom Savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je da danska vlada, u čijem je posedu Grenland tada bio, nije znala šta se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da vode vojni kamp.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Međutim, kamp Century nije običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom. Inženjeri su bušili rupe u ledu kako bi tamo napravili objekte koji će čuvati skupoceno oružje.

– Mislili su da ih nikada neće otkriti. Tih godina niko nije računao na globalno zagrevanje – rekao je naučnik i stručnjak za klimatske promene Vilijam Kolgan za Gardijan.

Projekat “Ledeni crv” je ugašen 1967. godine kada su inženjeri shvatili da bi konstantno pomeranje leda i nestabilno vreme moglo uništiti tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocenu opremu i otišli, ostavivši za sobom hemijski i nuklearni otpad. Smatrali su da će večno ostati ispod leda i da ga niko neće otkriti.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nažalost to se nije obistinilo – ove godine na Grenlandu je zabeležena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20.veku, a naučnici su zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je skrivano više od 50 godina.