Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna

Sponsored links:

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac, Sveti Trifun, živeo je u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da “od zlog duha” izleči ćerku rimskog cara Gordija.Ovog svetitelja u Srbiji najviše slave vinogradari jer se veruje da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata i bolesti. Ukoliko želite da nađete ljubav svog života uradite sledeće:

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć. Bacite semenke (poput semenki suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sledeće:

“Raspršavam ovo seme zaljubljen/a,
Ovo seme posejaću u ljubavi,
Ti, koja si moja prava ljubav,
Dođi po mene i ostani dok raste,
Baš kao i moja ljubav prema tebi”

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, sutra nijednom gostu ne smeju da naplate vino.Zato, požurite u kafane i podsetite vlasnike na ovu tradiciju!

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sveti Valentin nikako ne može biti zamena za svetog Trifuna jer je reč o dva potpuno različita sveca.

izvor: (srbijadanas.rs/srbijajavlja.rs)