Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže Sretenje obretenje

Sponsored links:

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, 15. februara, proslavljaju Vaznesenje Gospodnje, praznik posvećen unošenju Isusa Hrista u hram. Sretenje Gospodnje hrišćani proslavljaju 40. dana Božića.

Srpska pravoslavna crkva praznuje ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Skup se slavio kao Dan državnosti Srbije do stvaranja Kraljevine SHS, nakon čega je ukinut, da bi se u Srbiji ponovo proslavio 2002. godine.

Narodna verovanja i običaji

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate, veruje se da će zima trajati još šest nedelja. Na Sretenje se zima i leto susreću i razdvajaju. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže Sretenje obretenje.

Običaj je da se na Sretenju pali sveće jer se veruje da plamen ima skrivenu magijsku moć i da će zaštititi kuću od grmljavine i drugih nepogoda. Na ovaj dan devojke gledaju kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo upozna crnomanjastog, udaće se za jednog, a ako sretne plavog, onda će se udati za jednog. Isto važi i ako sretne zdrave, bogate, siromašne ili bolesne.

izvor: (alo.rs)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU