Faza projekta modernizacije školsko-borbenog aviona „supergaleb G4“, planirana za 2016. godinu, koštaće državu 4,5 miliona evra.

Sponsored links:

Unapređeni „supergaleb G4 MD“ u Vojsci Srbije trebalo bi da se nađe najkasnije do 2020. godine, pišu Večernje novosti.

Ukoliko se proces unapređenja ove letelice bude odvijao po zacrtanim planovima, prototip moderne verzije trebalo bi da poleti 2017, kada će biti predat stručnjacima Tehničko-opitnog centra.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Najveća investicija u budžetu

Modernizacija osnovnog aviona domaće borbene avijacije jedna je od najvećih investicionih stavki u vojnom budžetu za sledeću godinu. Za taj posao namenjeno je pola milijarde dinara više nego prošle godine. Ovaj novac biće potrošen, između ostalog, na raspisivanje tendera, izbor stranog partnera kome će biti poveren posao, kao i izradu potrebnog projekta modernizacije.

Zahvaljujući ovom ulaganju jedna eskadrila od najmanje devet ovakvih letelica ostaće u upotrebi u ratnom vazduhoplovstvu Srbije do 2030. godine.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prioritet batajnički aerodrom

Sudeći po vojnoj kasi, prioritet srpske vojne avijacije je i izgradnja hangara na aerodromu Batajnica. Za podizanje nove kuće za avione, međutim, za sledeću godinu izdvojeno je svega 10 miliona dinara, što je čak 20 puta manje nego u ovogodišnjem budžetu.

U Ministarstvu odbrane kažu da je budžet za sledeću godinu skrojen po meri države, suočene sa ekonomskom krizom i merama štednje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Najvažnije je da je iznos opredeljen za sistem odbrane dovoljan za spremnu Vojsku Srbije koja će moći da odgovori na svaki bezbednosni izazov. Ministarstvo odbrane će se odgovorno odnositi prema novcu poreskih obveznika, a dodatna sredstva obezbediće racionalnom potrošnjom i uštedama”, komentar je Ministarstva odbrane.

Budžet samo za osnovne potrebe
Vojni budžet za 2016. godinu, „težak“ 56 milijardi dinara (465 miliona evra), prema dosadašnjim iskustvima, neće biti dovoljan za veće nabavke naoružanja i vojne opreme niti za osetnije poboljšanje standarda vojnika, nego tek za osnovne potrebe sistema odbrane.

Budžetskom fondu osnovanom za kupovinu savremenog oružja i vojne opreme namenjeno je 1,9 milijardi dinara, a on će biti povećavan prodajom viška nepotrebnog i zastarelog oružja.

„Koverta“ namenjena rešavanju stambenih pitanja zaposlenih u sistemu odbrane biće tanja nego ove godine i u njoj će se naći 680 miliona dinara.

Više novca izdvojeno je za mirovne operacije Vojske Srbije u svetu. Naši plavi šlemovi će, uz novac koji dobijaju od UN, potrošiti i milijardu dinara, što je 170 miliona više nego što je opredeljeno za ovogodišnje operacije u svetu.