Većina srednjoškolaca ne provode vreme misleći o softverskom preduzetništvu ili vođenju posla, ali ako ste Stefan Stokić, iz Džeksona, Misisipi, onda vam je to svakodnevnica.

Sponsored links:

Stokić (15) već ima startap pod imenom “Slik”, koji je osnovao zajedno sa njegovim školskim drugom Sorošom Godsijem (14), i povezan je sa mnogim visokoprofilnim investitorima “Silikonske Doline” koji pomno prate njihove karijere.

– Mislim da većina dece ima tu pretpostavku da nešto treba da počne kada napuniš 18 godina – rekao je Stokić za Biznis Insajder.

– Oni blokiraju ideju da je početak pre toga zapravo moguć – dodao je on.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Stokić je naučio kako da kodira kada je imao 10 godina i počeo da prati tehnološku scenu pre dve godine. Momenat kada se baš upleo sa preduzetnicima bio je nakon “hladne” poruke na Tviteru koja je bila upućena Krisu Saki, milijarderu i osnivaču “Louerkejs Kapitala”.

Njegov tvit je sadržao vezu ka njegovom vebsajtu na kome su navedene sve otvorene poslovne pozicije u “Louerkejs”-ovim portfolio kompanijama. Ideja mu je sinula kada je gledao Saku i njegovog kolegu Meta Macea na “Periskopu” dok su pričali kako im je potrebna stranica vezana za kompanijske poslovne pozicije. Bez pitanja, Stokić je napravio to preko noći. Samo nekoliko trenutaka nakon tvita, dobio je odgovore od Sake i Macea.

U “Louerkejs”-u, Stokić je radio zajedno sa svojim drugom i suosnivačem “Slik”-a Godsijem, koji je iz Kanade i koji je znao Stokića preko razgovora na Tviteru. On je počeo da kodira sa 9 godina i imao je prethodnog iskustva u pravljenju aplikacije za berzu i startap koji je sakupljao i analizitao kompanijske podatke. Oni su ubrzo shvatili da dele interesovanje za analitiku podataka i veštačku inteligenciju, te su odlučili da pokrenu “Slik” – automatski pregledač “e-mail”-ova.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Provodimo dosta vremena tražeći mejlove koji se koriste javno. S obzirom da imamo na hiljade potvrđenih mejlova, možemo da nađemo šablone u tim podacima kako bismo znali ulogu tih mejlova, da li je specifična ili namenjena kompaniji, kroz naš algoritam. Takođe imamo resurse sa treće strane koji nam pomažu oko verifikacije – rekao je Godsi.

Ono što je možda najimpresivnije je njihovo razumevanje poslovanja putem “cloud”-a i znanje o tehnološkoj industriji. Oni ležerno koriste terminologiju tog sveta i kažu da im je omiljeni lider Leri Elison, suosnivač “Orakl”-a.

Za sve mlade ima snažnu poruku:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ako ne pokušaš nećeš ni dobiti šansu. Nemaš mnogo da izgubiš, pogotovo kada tek počinješ. Samo počni i probaj da uradiš nešto – kaže Stokić.

(Izvor: Telegraf.rs)