U vreme kada konstantno vreba opasnost od nuklearnog rata neophodno je da da svi znaju kako da se ponašaju u slučaju da on stvarno izbije.

Sponsored links:

U današnje vreme sve su veće tenzije između nuklearnih sila, a mogućnost nuklearnog rata vraća se na nivo kakav je bio za vreme Hladnog rata, ali uz pripremu, pridržavanje osnovnih pravila i dosta sreće, moguće je preživeti najgori Armagedon.

Pred vama se nalaze saveti za pripremu pre napada, kao i saveti za preživljavanje posle napada.

1. Imajte spreman plan

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U slučaju nuklearnog napada najmanje 48 sati ne biste smeli da izlazite na otvoreno. Trebalo bi da imate sve što vam treba za život barem za taj prvi period.

2. Skupite zalihu nekvarljive hrane

Pirinač, pasulj, šećer, med, ovsene pahuljice, testenina, mleko u prahu, sušeno voće i povrće mogu da traju godinama i sadrže mnogo kalorija u odnosu na svoju masu. Svaki put kada dođete u prodavnicu, kupite i jednu ili dve namirnice sa liste dok ne skupite svoju zalihu. Nemojte da zaboravite otvarač za konzerve.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

3. Pripremite zalihu vode

Idealno bi bilo imati oko četiri litre po osobi po danu. Vodu držite u plastičnim kanisterima prikladnim za držanje vode.

4. Nabavite uređaje za komunikaciju

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ako ste informisani, velika je verovatnoća da ćete preživeti duže. Trebalo bi da imate barem radio-prijemnik kako bi mogli da čujete službena obaveštenja vlasti i službi za spasavanje. Korisno bi bilo imati i pištaljku, kao i solarni punjač za svoj mobilni. Pitanje je hoće li mobilna mreža ostati aktivna, ali treba biti spreman ukoliko proradi.

5. Prikupite zalihe lekova i pribora za prvu pomoć

Trebalo bi da imate barem standardnu kutiju prve pomoći, sa sterilnim gazama i zavojima, antibakterijskom masti, gumenim rukavicama, makazama, pincetom, termometrom i dekom. Nabavite ili odštampajte i uputstva za prvu pomoć: kako povezati rane, lečiti šok i opekotine.

6. Nabavite zalihu druge korisne opreme

Bilo bi dobro da imate baterijsku lampu i zalihu baterija za nju i za radio. Maske za prašinu, plastičnu foliju, lepljivu traku, vreće za smeće, vlažne maramice … Imajte i alat za zatvaranje ventila za gas i vodu.

7. Ostanite informisani

Redovno pratite vesti. Nuklearni napad verovatno neće doći nenajavljen. Prethodiće mu višednevni ili višenedeljni rast tenzija između nuklearnih sila, verovatno podstaknut nasilnim incidentom ili konvencionalnim vojnim sukobom.

8. Razmislite o evakuaciji

Ako se nalazite u gradu koji bi mogao da bude meta, razmislite o bekstvu na neku drugu lokaciju. U slučaju nuklearnog rata, izgledne mete su sedišta vlada, vojne baze, teretne luke i aerodromi koji imaju piste duže od tri kilometra. U slučaju totalnog rata verovatna meta su i industrijski i saobraćajni centri, kao i veliki urbani centri.