Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca „mig 29“ od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu, koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, piše list „Komersant“, prenosi „Sputnjik“.

Sponsored links:

Prema podacima izvora Komersanta, Beograd se obratio Moskvi povodom ruskog PVO sistema pošto je Hrvatska saopštila da namerava da od SAD nabavi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da obaraju ciljeve na rastojanju od 300 kilometara.

– Srpska vojska smatra da će pojavljivanje takvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu, ali pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama – kaže izvor.

Srpski zahtev već je upućen u Rusiju. Specijalna komisija za vojnotehničku saradnju dveju zemalja razmotriće ga do kraja januara, o čemu je nedavno govorio i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Mi ćemo taj spisak proučiti s najvećom pažnjom, razmotrićemo ga i u skladu s mogućnostima ispuniti- obećao je Rogozin.

Prema podacima Komersanta, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg („buk“ i „tor“) i malog („pancir-S1“) dometa.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja–vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine.

Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa „mig 29“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Izvori Komersanta tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju.

Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.