– Verujem da mi možemo 2019. godine da zatvorimo sva poglavlja. Sada sve zavisi samo od nas – da li će sva ministarstva da rade kako treba, da li će dovoljno da se udube i da imaju svoje timove, ne samo Kancelarija za evropske integracije… – rekla je potpredsednica Vlade

Sponsored links:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija opredelila da ide ka Evropskoj uniji ne samo na rečima, poglavlja su otvorena i plan Srbije je da do 2020. godine bude deo EU, a ne deo saveza bivših sovjetskih republika.

Mihajlović je naglasila da Srbija do sada, danas, a i u budućnosti, treba da održava dobre odnose sa svima i sa Ruskom Federacijom, istakavši da neke članice EU možda imaju još bolje odnose sa Rusijom, nego što ima sama Srbija.

Mihajlović je za Radio Slobodnu Evropu rekla da su u Vladi Srbije složni oko tog pitanja, da je sve što je urađeno prethodnih godinu dana, urađeno na putu ka EU.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Otvorili smo poglavlja. Nije bilo lako. Normalizacija odnosa sa Kosovom i pregovori su bili teški, jesu teški, biće i nadalje teški, ali govore u prilog tome da je vlada imala plan i da je to htela da uradi – izjavila je ona.

Na opasku da su iskazane mnoge sumnje stručnjaka u zemlji i van nje u vezi procene premijera Srbije Alaksandra Vučića da će Srbija 2019. godine zatvoriti sva poglavlja, potpredsednica vlade je rekla da je bilo mnogo sumnji i pre godinu ipo dana kada je rečeno da će biti smanjen deficit i da će biti ostvaren pozitivni privredni rast, u trenutka kada je privredni rast bio negativan.

– Verujem da mi možemo 2019. godine da zatvorimo sva poglavlja. Sada sve zavisi samo od nas – da li će sva ministarstva da rade kako treba, da li će dovoljno da se udube i da imaju svoje timove, ne samo Kancelarija za evropske integracije i ne samo ministarka za evropske integracije, nego svi mi, u svakom od naših resora – rekla je Mihajlović.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ona je dodala da je, imajući u vidu raspoloženje u vladi i u ministarstvu koje vodi, sasvim sigurna da će se u tome uspeti.

Na pitanje da li vlada ima strategiju u vezi Kosova i Rusije, Mihajlović je rekla da niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da normalizacija odnosa ne znači priznavanje.

– Sve ono što ova vlada radi je pokušaj da naši građani žive na Kosovu na jedan dostojanstven i pristojan način. To je normalizacija odnosa unutar samog Kosova. Trenutna situacija na Kosovu pokazuje da nemamo baš normalizaciju odnosa – navela je Mihajlović i dodala da je za Srbiju od velikog značaja Zajednica srpskih opština.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Srbija je, sve što je radila prethodnih meseci, radila zbog toga da bi Zajednica srpskih opština mogla u realnosti da funkcioniše i da našim ljudima pomogne da oni tamo mogu da žive”, rekla je Mihajlović i dodala da normalizacija nije priznanje Kosova.

– Svi misle da je normalizacija priznanje Kosova i da ulazak Srbije u EU znači priznanje. Ni u jednom dokumentu to ne stoji, niti EU to traži do Srbije – navela je Mihajlović.