Na sajtu “Sestrinstvo” objavljena je informacija da se traži veliki broj medicinskih sestara za rad u ovoj zemlji, u kojoj “teku med i mleko”.

Sponsored links:

Prenosimo vam tekst objavljen na ovom sajtu u celosti:

Udruženje “Sestrinstvo” je tokom prethodnih nedelja imalo nekoliko sastanaka sa zaposlenima kompanije Brightstar comp. Ova kompanije posluje unutar Posejdon grupe obezbeđujući zaposlenje velikog broja profesionalaca različitih zanimanja.

Najčešće zemlje za koje se zaposleni regrutuju putem ove kompanije stacionirane su na Arabijskom poluostrvu – Kuvajt, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Usled nedostatka sestrinskog kadra koji je evidentan u celom svetu zaposleni u Brightstar-u su odlučili da započnu regrutovanje medicinskih sestara sa teritorije Republike Srbije. Napravljena je saradnja sa najvećom medicinskom korporacijom Hamad medical corp. sa sedištem u Kataru.

Predstavnici Brightstara Ivan Jurčić i Mat Harli imali su sastanak u Udruženju “Sestrinstvo” gde su do detalja odgovarali na pitanja zainteresovanih i pružili informacije koje Udruženje želi da podeli svim svojim članovima, a za koje smo uvereni da će vas interesovati.

Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svetu sa statistički najmanjom stopom kriminala. Uslovi za rad i život su idealni, a 200.000 rezidenata se trudi da ti uslovi svakog dana budu sve bolji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Demografski gledano, Katar ima populaciju od 2,4 miliona stanovnika pri čemu najveći broj čine stranci. Pored maternjeg, arapskog jezika u širokoj primeni je engleski jezik.

Privredni je rast zapanjujuć. Bruto domaći proizvod je najveći u svetu. Iz svega ovoga budući zaposleni imaju odlične uslove za rad, sa mogućnošću napredovanja, školovanja, fantastičnog smeštaja i obezbeđenog prevoza.

Tokom 2015. i 2016. u Kataru će biti izgrađene 3 nove bolnice, za zbrinjavanje žena i dece, ambulantne usluge i ustanova za minimalnu invazivnu hirurgiju. Do kraja 2017. cilj je zapošljavanje blizu 4.000 medicinskih sestara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za naše osoblje imaju samo reči hvale, svesni su da je finansijska situacija kod nas izuzetno teška. Iz tog razloga pretpostavljaju da će se medicinske sestre lako odlučiti da preuzmu stvar u svoje ruke i krenu u neku bolju i svetliju bidućnost.

U okviru ove ponude obezbeđen je smeštaj, plaćeni godišnji odmor (broj dana godišnjeg odmora zavisi od pozicije i obrazovanja i u rasponu je od 35-50 dana), vikend, dodatno plaćanje za prekovremene sate koji iznosi +50 odsto od dnevnice, a nakon dve godine rada nudi se besplatno školovanje. Starost medicinskih sestara ne predstavlja problem.

Smenske medicinske sestre mogu da imaju do 50 godina starosti, a odgovorne sestre i preko 60 godina starosti, licenciranje i ostvarenje prava na licencu za rad u Kataru, obezbeđenje od profesionalne greške, besplatan prevoz do posla i nazad. Radna nedelja iznosi 40 radnih sati.

Očekuje se da se na konkurs jave fakultetski obrazovane medicinske sestre eventualno sa završenim strukovnim studijama (jer su njima obezbeđene pozicije rukovodećih sestara) sa najmanje 2 godine radnog iskustva, i solidnim znanjem engleskog jezika. Za koleginice koje su zabrinute, jer im je engleski lošiji kompanija Brightstar je obezbedila učenje engleskog jezika u trajanju od 10 nedelja. Cena ovog kursa je 125 evra i postoji mogućnost plaćanja u 2 rate.

Svi zainteresovani mogu da se jave Udruženju “Sestrinstvo”. Na vašu e-mail adresu biće prosleđen formular CV-ja koji je neophodno da popunite tako da objasnite sva vaša zaduženja na klinici, sve veštine koje imate i nivo obrazovanja.

Nakon dostavljanja istog očekujte poziv na intervju. Preliminarni intervju u trajanju od 5 dana treba da vas pripremi za glavni događaj, a to je test znanja koji ćete imati sa poslodavcem u Kataru.

Ovaj test znanja obavlja se putem skajpa, u prijemnoj komisiji se nalaze tri osobe koje na osnovu vaših odgovora stvaraju sliku o vama kao budućem zaposlenom. Tokom intervjua budite opušteni i sigurni u sebe.

Sve što vam se učini kao “logično” i što inače ne biste spomenuli (npr pranje ruku i upotreba rukavica) obavezno napomenite jer ustanova radi po svetskim standardima i procedurama. Nakon 24 sata dobijate povratnu informaciju kolika je bila uspešnost vaših odgovora i da li ste primljeni. Ukoliko i ne budete primljeni to nije razlog da se obeshrabrite, u sledećem pokušaju ćete znati sve pojedinosti i bićete uspešniji.

Ukoliko dobijete informaciju da ste uspešno prošli intervju u narednih 4 nedelje očekuju vas detaljna uputstva za prikupljanje svih neophodnih dokumenata. Dobijate ugovor koji potpisujete. Ugovor je na engleskom jeziku.

Za ostalu dokumenataciju i prevode ćete se obratiti prevodiocima, sudskim tumačima za engleski jezik. Nakon prikupljanja osnovne dokumentacije dostavljate popunjen zdravstveni karton, potvrdu o neosuđivanosti i preporuke poslodavaca kod kojih ste imali ranija zaposlenja. Iako se sve ovo čini mnogo, ceo postupak se obavlja vrlo brzo i jednostavno jer su prevodioci i sudsku tumači upoznati sa svime i davaće vam dodatna uputstva.

Sva dokumentacija se šalje u Katar na proveru i posle par dana dobijate radnu vizu.

Prednosti ovog načina zaposlenja je što vas kompanija i Udruženje prate u svim vašim etapama od pripreme, odlaska i smeštaja. Nakon odlaska na aerodromu vas čeka osoba koja vas prihvata. Tokom prve dve nedelje imate medicinsku orjentaciju koja se sprovodi u učionicama, tri meseca traje probni period tokom kojeg ste usmereni na mentora i u obavezi ste da polažete testove znanja.

Ovi testovi predstavljaju osnovu medicinskog znanja i podsećaju na naše testove prve pomoći. Uglavnom ih svi zaposleni polože bez većih problema. Bankovni račun dobijate posle 14 dana i za njegovu realizaciju potrebno je 2 sata, dobićete SIM karticu po sletanju kako bi ste se javili najbližima i akontaciju u vrednosti pola plate.

Smenske medicinske sestre ne mogu da povedu svoje bračne partnere, dok sestre rukovodioci imaju obezbeđen smeštaj za porodicu ukoliko dolaze porodično. Postoji mogućnost hitnog odsustvovanja.

Ukoliko smo vas makar malo zainteresovali, najbolje je da kontaktirate vaše Udruženje koje ća vam ponuditi dodatne instrukcije i odgovore na pitanja koja ovde slučajno nismo pomenuli.

Kompanija Brightstar je ponudila Udruženju odlazak na studijsko putovanje tokom kojeg bi se lično uverili u sve navedeno.

Veliki broj sestara je u nedoumici iz straha za svoju bezbednost. Međutim stanovnici Katara ne pridaju nikakvu pažnju na bilo kakva spoljno politička dešavanja. Beskrajno su zahvalni za čast koju im ukazujete svojim zaposlenjem, odlaskom iz sopstvene zemlje i eventualnim ostavljanjem porodice.

Kontakt osoba u Udruženju kojoj se možete obratiti je Dobrila Pejović, a e-mail: [email protected] i [email protected]