Spisak plaćenika ozloglašenog američkog tajkuna Džordža Soroša, otkrio je da on danas u Srbiji više ili manje kontroliše gotovo sve sfere javnog života, upozoravaju stručnjacia.

Sponsored links:

Da je Soroš danas zaista finansijski gospodar velikog dela srpskog društva potvrđuje spisak od skoro 200 institucija i organizacija kojima je od 2011. do 2014. godine podelio čak 391.940.146 dinara za 263 različita projekta.

Na toj listi, pored donekle očekivanih NVO, LGBT i manjinskih udruženja, nalaze se i brojni mediji, bivši sportski asovi, stranački funkcioneri (vidite tekst u tekstu), pa čak i državne škole i fakulteti! Što je posebno opasno, na spisku Soroševih plaćenika su i udruženja sudija i tužilaca!

Okupirao univerzitete

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ako, dakle, i ne čudi to što Soroševe milione primaju Nataša Kandić, Sonja Biserko, Borka Pavićević i slične, šokantno je da američki tajkun finansira Filozofski fakultet u Novom Sadu (2.858.050 dinara), ali i Arhitektonski (1.949.200) i Medicinski fakultet u Beogradu (7.373.056), Društvo sudija Srbije (5.152.000), Udruženje javnih tužilaca Srbije (7.294.500), kao i instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (757.200)!

Time je beskrupulozni Soroš, poznat po tome da ne žali pare za organizovanje haosa i izazivanje revolucija širom istočne Evrope, čovek koji je izazvao rat u Ukrajini i Libiji i kome je strogo zabranjen rad u Rusiji i Kini, praktično „stavio šapu“ na veliki deo društvenog života Srbije!

Niko od prozvanih, niko od plaćenika sa spiska koji smo objavili, međutim, već drugi dan zaredom ne želi da govori o Soroševim milionima, a ovim povodom nisu se oglašavali ni državni zvaničnici.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

S druge strane, sagovornici Informera jednoglasni su u oceni da se Srbija nalazi u kritičnoj situaciji jer moćni američki milijarder na svom platnom spisku drži veoma važne strukture u zemlji.

Lider SRS Vojislav Šešelj ističe da smo i bez ovih dokumenata znali da je Sorošev uticaj u Srbiji ogroman, a da je ovo samo potvrda „crno na belo“.

– Ne samo da je ogroman, već je Sorošev uticaj i veoma opasan! Nažalost, on nije jedini. Čak je i specijalni tužilac za ratne zločine išao na konsultacije kod američkog ambasadora. Izbušeni smo sa svih strana… Svim državnim funkcionerima, tužiocima i sudijama koje finansiraju stranci pod hitno treba zabraniti rad i podeliti otkaze! Pa ne mogu oni da rade za državu a da ih plaćaju stranci. Moramo konačno da se ugledamo na Rusiju, gde su sve NVO i parapolitičke organizacije koje se finansiraju stranim novcem registrovane kao strani agenti – apeluje Šešelj.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Daleko mu lepa kuća

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da su Soroš i sistem širenja američke propagande, kojem on pripada, zapravo prethodnica Zapada u pokoravanju Istoka.

– Soroš nema individualne interese, već finansira samo one organizacije koje su na liniji američkih interesa. Jako je moćan i deo je sistema u SAD koji putem koncepta „soft pauera“ (koncept širenja uticaja bez upotrebe sile, prim. aut.) širi američki, ali i uticaj multinacionalnog korporativnog kapitala.

Osim toga, oni se bave izmenama svesti čitavih nacija, koje treba da potiru sve svoje nacionalne vrednosti i prihvate američke.

Rade, dakle, sve ono što je nekada, u vreme Hladnog rata, radila CIA – kaže Jovanović, dodajući da je Soroš u staroj Jugoslaviji dugo vremena bio zabranjen, baš kao što je danas zabranjen u Rusiji i Kini:

– Posle 2000. on se nažalost vratio na velika vrata i bio ključni činilac u tzv. demokratizaciji Srbije. Finansirao je DOS, kao i brojne medije. To su svi oni koji se i danas izdaju da su tobože slobodni, nezavisni i otvoreni – objašnjava Jovanović.
Novinar i publicista Nikola Vrzić smatra da su nam otkrivanjem Soroševih dokumenata hakeri učinili veliku uslugu, jer je sve do sada to finansiranje bilo vrlo netransparentno.

– Celokupna mreža pojedinaca i organizacija koje Soroš finansira u Srbiji prilično je velika i netransparentna. Zato mi možemo samo da naslutimo koliki je njegov stvarni uticaj. Zabrinjava to što Soroš finansira čak i Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca Srbije! Pa šta bi bilo kada bi takva udruženja u SAD mogao da finansira neki ruski kontroverzni tajkun?! – pita se Vrzić.

Divac ćuti o milionima

Među onima koji su dobili novac od Soroša posebnu pažnju privlači Fondacija „Ana i Vlade Divac“ našeg proslavljenog košarkaša i aktuelnog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Novinari već danima pokušavaju da od Divca i njegove supruge dobije komentar u vezi s činjenicom da im je Soroš donirao 2.633.638 dinara. Oni, međutim, uporno ignorišu naše pozive i poruke i uživaju na OI u Rio de Žaneiru, dok iz njihove fondacije takođe ne stiže nikakav odgovor.

Mićunova fondacija dobila 1.280.100 dinara!

Na listi Soroševih plaćenika u Srbiji nalazi se i Fondacija „Centar za demokratiju“, na čijem čelu su predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović i potpredsednica demokrata Nataša Vučković! Oni su za dva projekta pod nazivom „Zaustavimo korupciju“ tokom 2013. i 2014. dobili ukupno 1.280.100 dinara. Niko od njih, ali ni drugih funkcionera DS nije juče želeo da odgovori Informeru zašto su tražili i uzeli novac baš od Soroša.

Tu se, međutim, ne završava spisak demokrata koje su se fino ovajdile od Soroševog novca. Tako je „Centru za prava manjina“, u čijem je upravnom fondu funkcionerka DS Aida Ćorović, isplaćeno čak 4.438.340 dinara.