Sirijske vlasti se nadaju da će ruske kompanije razviti naftne platforme u Siriji, rekao je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem tokom sastanka sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije, Dmitrijem Rogozinom.

Sponsored links:

“Imamo podatke koji ukazuju na to da sirijske rezerve nafte i gasa na morskom dnu imaju neverovatan potencijal. Nadamo se da ćemo, osim ruskih ratnih brodova, u Siriji videti i platforme za vađenje nafte,” Mualem je rekao u četvrtak.

On je dodao da je jedna ruska kompanija već potpisala ugovor, a Damask očekuje da i druge kompanije postupe isto. Sirija je spremna da ponudi ruskim kompanijama „sve moguće olakšice.“

Prema Mualemu, grad Banijas u pokrajini Tartus raspolaže jednim od najvećih naftnih nalazišta u Mediteranu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Rusija se smatra jednim od najbližih saveznika vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada. Ovog jula, sirijski premijer Vael Halki je rekao da njegova zemlja želi da se pridruži Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koju predvodi Rusija. To bi Damasku olakšalo ekonomsku saradnju sa „prijateljskim nacijama,“ rekao je Halki.

Prema Halkiju, Rusija i Sirija su potpisale izvestan broj ugovora o izgradnji fabrika za preradu gasa, o izgradnji elektrana i objekata za navodnjavanje. Tokom 2013. godine je potpisan sporazum koji omogućava ruskim kompanijama da rade na naftnim poljima na sirijskoj obali.

Prva razvojna faza je vredna 88 miliona dolara i trajaće pet godina.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU