Inspektori Policijske uprave u Vranju zaplenili su ove godine više od 34 kilograma droge i podneli 53 krivične prijave protiv 58 preprodavaca.

Sponsored links:

Krijumčarenjem droge, koja na jug Srbije stiže iz Turske, preko Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosmeta, bave se dobro organizovane srpsko-albanske kriminalne grupe.

Portparol Policijske uprave Dragan Stamenković potvrđuje da su Preševo i selo Veliki Trnovac, kod Bujanovca, glavni centri za distribuciju droge namenjene crnom tržištu u Mađarskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zapadnoevropskim zemljama.

Prema nekim istraživanjima, samo u Vranju ima više od 500 zavisnika od raznih opijata. Narkomani su često počinioci krivičnih dela krađa.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ove godine uhapšeno je pet osoba, a prošle osam. Pripadnici MUP-a i Uprave carina 12. maja su na prelazu Preševo otkrili 47 paketa sa 17,6 kilograma marihuane, koju su pokušali da prokrijumčare D. H. (30) i D. D. (35) iz Švedske.

Jedna od najvećih zaplena bila je početkom aprila kada su carinici i policajci u „golfu“ A. C. (39) iz Turske pronašli 5,3 kilograma kokaina. Nedavno su M. Ilić i D. Ilić u „mercedesu“ krili 4,9 kilograma heroina. Učestale zaplene droge govore o unosnom narko-biznisu – rekao je Stamenković.

Čak 70 odsto droge namenjene zapadnom tržištu švercuje se, kako se nezvanično saznaje, preko Preševa i Velikog Trnovca, najvećeg distributivnog centra na Balkanu. Heroin iz Pakistana, Avganistana, Irana i Turske dobro uhodanim kanalima dolazi u Veliki Trnovac, koji je upisan u mapu Interpola.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Najveće leglo droge je Veliki Trnovac, selo stopostotno naseljeno Albancima. U svakom trenutku u ovom selu ima oko dve tone opijata.

Krijumčarenje droge u ovom selu je glavna delatnost – ističe sredovečni Srbin iz Bujanovca K. M.

Nezvanično, iz velikog Trnovca godišnje se distribuira oko 60 tona heroina. Gotovo celo selo uključeno je u unosan narko-biznis, a skoro svi meštani povezani su rodbinskim vezama, što otežava nadležnima da otkriju kanale snabdevanja drogom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Među njih je nemoguće ubaciti agenta ili policijskog doušnika. Svi putevi droge uglavnom vode preko ovog sela, pa i policija nerado zalazi u ovo selo.

Decenijama je ovo selo država u državi. Red i zakon ovde kao da ne važe. Preko 5.000 Albanaca bavi se švercom droge – priča Albanac iz Bujanovca K. B.

U Velikom Trnovcu postoje čak i izvidnice koje obaveštavaju lokalne narko-bosove o ulasku nepoznatih osoba, policije ili novinara.

(Izvor: blic.rs)