Dervenćanka Slobodanka Todorić (52), radnica ovdašnje fabrike obuće „Amika“, ostala je bez posla jer joj nije produžen ugovor nakon dve godine rada u toj italijanskoj fabrici obuće. Majka troje dece, telefonom je sa privatnog broja u večernjim satima pri isticanju dvogodišnjeg neprekidnog rada, obaveštena da je ostala bez posla u jeku borbe za život, nakon četiri teške operacije i izvađenog bubrega!

Sponsored links:

Teška borba Todorića traje, a Slobodankin život počeo je da visi o koncu od februara, kada je utvrđeno da je obolela od karcinoma. Mukotrpnu i neizvesnu borbu prate brojni odlasci u dobojsku, banjalučku i beogradsku bolnicu, uz izvađen bubreg i četiri teške operacije. Slobodanka je preživela zadnju operaciju 3. septembra, ali je jedva preživela zlokobni telefonski poziv. Njen suprug Mladen (51) se priseća da je, 30. septembra oko 19 časova, sa druge strane telefona bila njena šefica Nada Đeorđić.

– Bogu sam zahvaljivala na svakom preživelom danu, ali ni sama ne znam kako sam preživela tu vest i tu noć. Nadala sam se se, ipak, da neće biti tako bezdušni, barem da sačekaju hoću li se izboriti za život – sa ogorčenjem priča Slobodanka.

Već sutradan, njen suprug Mladen vraćen je sa kapije fabrike, sa obrazloženjem da „ako mu nešto nije jasno, da pravdu potraži na sudu“. To mu je, kaže, samo dalo dodatnu „raketnu energiju“ da o ovoj bezdušnosti i tretiranju radnika u Srpskoj, obavesti pojedince i institucije. Pogotovo na društvenim mrežama izrečene su oštre osude na račun firme, koja uživa glas vrlo uspešne kompanije, potpomognute subvencijama iz budžeta RS.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

On tvrdi da Slobodanka nije jedina koja je, u tim okolnostima, dobila otkaz i alarmirao je javnost i državni vrh RS.

Firma „Amika“ u Derventi

– Obavestiću i matičnu firmu u Italiji, sa pitanjem gde je tu društvena odgovornost njihove derventske fabrike. To je pitanje i za institucije RS i da li će i dalje izdvajati sredstva i podsticati firme koje imaju robovski odnos prema radnicima – kategoričan je Mladen.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Osude iz sindikata

Predsednik Sindikata uprave RS, Božo Marić, najoštrije osuđuje nehumani odnos „Amike“ prema Slobodanki Todorić, navodeći da je već angažovan pravni tim u zaštiti njenih prava, ali i za sistemsko rešenje tog problema.

Bez komentara

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

SVI odgovorni su na sastanku, a poručili su da će se za koji dan oglasiti zvaničnim saopštenjem povodom slučaja Slobodanke Todorić, telefonom nam je rekla sekretarica firme „Amika“.