Zapošljava se svakog meseca 20-30 ljudi! Život na rečnim kruzerima često izgleda kao idealan, međutim, ono što se ne zna je i da iza te idile stoji izuzetno težak rad.

Sponsored links:

Krstarenje evropskim rekama, gde uz platu od 1.000 do 2.500 hiljade evra dobijate kabinu s pogledom zvuči lepo, ali koliko je, u stvari, težak rad na kruzeru?

– Glavna razlika između morskih i rečnih kruzera je rad na istima. Dok oko 200 konobara uslužuje goste na prekookeanskim brodovima, na rečnim ih je samo 5-6. To znači da ako se jedan razboli drugi moraju više da rade. Na rečnim kruzerima mora da se radi ozbiljno i samo profesionalci mogu da izdrže taj ritam. To se odmah vidi u prvim danima, jer oni koji misle da je ovo lak posao, brzo se vraćaju kući – priča Ivan Leštanin, pravni zastupnik kompanije koja zapošljava i naše državljane na rečnim kruzerima.

Potražnja za ovim poslom je velika

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Mi zapošljavamo oko 20-30 naših ljudi mesečno. Najviše je konobara i kuvara koji zarađuju između 1.000 i 2.500 evra svaki mesec, plus bakšiš. Oni imaju i svoje kabine sa prozorom i besplatnim internetom, za razliku od prekookeanskih kruzera – dodaje on.

Sezona rečnih krstarenja traje od marta do novembra, a standardna ruta je Rajna-Majna-Dunav. Leštanin kaže da je u ovom poslu znanje nemačkog i engleskog jezika predstavlja prednost.

Da je ovaj posao zaista primamljiv za mlade ljude, dokazuje i Igor O. (26) koji će se uskoro otisnuti na jedan od rečnih brodova gde će raditi kao zamenik glavnog kuvara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Rečeno mi je da ću raditi oko 10 sati, s tim što ću imati slobodne dane da izađem sa broda kada je usidren i, naravno, godišnji odmor. Težina posla zavisi i od pozicije u kuhinji, najniža je da pereš sudove, a najviša šef kuhinje. Kada si glavni u kuhinji, to je svakako najveći stres i pritisak jer moraš da organizuješ sve. Plata za najvišu funkciju je oko 2.400 evra, plus bonusi, dok je najniža plata u kuhinji 850 evra plus bakšiš od oko 400-500 evra – objašnjava Igor.

Kroz nekoliko dana znate da li ste dobili posao

Mladi kuvar takođe deli mišljenje da je lakše raditi na rečnom kruzeru, nego na prekookeanskom, jer se, pre svega, zarađuje više, a bolji su i uslovi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Bakšiš je takođe veći, a s obzirom na to da se putuje Rajna-Majna-Dunav, u Beogradu sam svakih nedelju do mesec dana. Manji je obim posla, a i plata je jako slična. Kada bih se odlučio za prekookeanski brod, morao bih da platim kartu i put za dolazak do same luke gde je usidren, dok bi mi takođe trebalo i lekarsko uverenje, što nije nephodno za rečne brodove – kaže Ivan i objašnjava i da je procedura za dobijanje posla izuzetno jednostavna, te da već kroz nekoliko dana znate da li ste dobili posao.

– Postoji nekoliko načina da se stupi u kontakt sa kompanijama koje zapošljavaju ljude na rečnim brodovima, a danas čak možete i preko Vibera da dogovorite posao. Često se rade intervjui preko kamere, a po završetku vam pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kao i pismo sa kojim idete u ambasadu po vizu. Zatim sledi potpisivanje ugovora i odlazak u zemlju gde je brod usidren, a sve troškove puta plaća kompanija – zaključuje on.