General Petr Pavel, predsedavajući Vojnog odbora NATO pakta, na konferenciji u Splitu najavio novi rat na Balkanu i direktno zapretio Srbiji i Republici Srpskoj! Kao razlog za rat Pavel naveo ruski uticaj!

Sponsored links:

Predsedavajući Vojnog odbora NATO pakta češki general Petr Pavel zapretio je ratom Srbiji i Republici Srpskoj!

General Pavel je posle konferencije Vojnog odbora NATO pakta u Splitu u subotu kasno uveče rekao da Srbija i RS zbog sve većeg „ruskog uticaja“ predstavljaju ozbiljnu pretnju članicama NATO na Balkanu!

On nije naveo nijedan konkretan primer „srpske pretnje“, ali je naglasio da je Balkan i dalje „potencijalni izvor krvavih ratnih sukoba“!

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Isti zadatak

Perfidno prećutkujući činjenicu da upravo iz Hrvatske godinama unazad stižu ozbiljne pretnje Srbiji i Srbima (vidite okvir), general Pavel je iz Splita poručio da NATO mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma.

– NATO mora da poseduje sposobnost, snage i resurse za odvraćanje protivnika i odbranu svoje članice od bilo kakve pretnje – rekao je Pavel, najavivši novu vojnotehničku pomoć članicama NATO, a najviše ustaškom režimu u Zagrebu!?

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Opasnost od sukoba na Balkanu i dalje je jako velika. Situacija u ovom regionu je daleko od stabilne. Balkanu danas preti islamski terorizam, ali i opasni ruski uticaj – „objasnio“ je general Pavel razloge za naoružavanje Zagreba i pretnju Srbima. Predstavljajući zaključke konferencije, Pavel je istakao da je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici generalštabova članica NATO, strateški NATO komandanti i predstavnici Crne Gore, koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO.

– Moramo zajednički da delujemo na istom zadatku. Odbrana naših članica od pretnji i napada jeste naš najvažniji posao – istakao je general Pavel, očigledno govoreći o Srbiji i Srbima koji su u internim dokumentima NATO u više navrata označavani kao „mali Rusi“.

Podsetimo, kako smo pisali, neoustaški hrvatski režim u saradnji sa NATO paktom u tajnosti priprema čak i vojne manevre pod imenom „Prijedor 2016“, koji bi do kraja ove godine trebalo da se održe na samoj granici sa Republikom Srpskom! Glavni cilj operacije, koja se sprovodi pod firmom taktičke vežbe, jeste da NATO instruktori obuče hrvatske specijalce za američke borbene helikoptere „kajova“ i rakete „helfajer“! Ovakvo gomilanje vojne tehnike na granici, kao i sam naziv operacije po drugoj najvećoj opštini u RS (!), upozoravaju naši izvori, zapravo krije vrlo opasnu pretnju Srbima u zapadnom delu Srpske…

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Diplomatski izvori Informera, s odličnim vezama u više zapadnih ambasada u Beogradu, kažu da se u NATO zaista sve ozbiljnije razmatra mogućnost „ograničenog sukoba sa Srbima“:

– Ne treba tu biti previše pametan i obavešten, stvar je očigledna. Pogledajmo samo kome to NATO preti u regionu. Zbog čega i protiv koga oni naoružavaju Hrvate? Pa svi na Balkanu, osim Srba, ili su članovi NATO ili su pod punom njihovom kontrolom! Usijane glave u Briselu zaista razmišljaju o vojnom rešenju ‘srpskog pitanja’! I to, naravno, nije od juče. General Pavel je tu samo glasnogovornik…

Vučić: Srbija nikom ne preti

I dok juče zvanično niko nije hteo da komentariše naša saznanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć za RTS da je razočaran izjavom generala NATO Petra Pavela da su sukobi na Zapadnom Balkanu i dalje mogući.

– Srbija nikome ne preti, to nije naš stil. Već smo videli kako izgledaju rat i razaranje pre 17 godina i ne želimo nikakve tuče i sukobe, već da razvijamo svoju zemlju. Srbija ne može da se meri sa NATO, ali Srbija nije i neće biti slaba kakva je bila, i to je naša dužnost – rekao je Vučić i dodao da što pre želi da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom jer bi to, kako je rekao, bilo lekovito i važno.

Vučić je odbacio optužbe da se Srbija, zbog najavljenih vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom, stavila na rusku stranu.

– Pa Srbija učestvuje u više vojnih vežbi u okviru Partnerstva za mir sa zemljama članicama NATO nego s Rusijom – rekao je Vučić.

Stojanović: SAD generišu sukobe i krize na BalkanuMomir Stojanović, bivši šef VBA, slaže se da je Balkan daleko od stabilnosti, ali ne islamskog i navodnog ruskog terorizma:

– Glavni krivac je neprincipijelna politika SAD prema Balkanu. Ne bi me iznenadilo da u cilju sprečavanja ruskog uticaja Amerikanci po isprobanom receptu izazivanja kriza destabilizuju region. Licemerni su razlozi da NATO želi da zaštiti svoje članice, jer BiH, Makedonija i Kosovo, koje su priznali, nisu u NATO…