Nove ruske podmornice, rakete, avioni i brodovi ocenjeni su od strane američkog časopisa kao “najstrašnija oružja“ Moskve.

Sponsored links:

We are the Mighty (srp. „Mi smo moćni“), američki onlajn magazin, nedavno je objavio listu od sedam komada novog ruskog naoružanja i vojne opreme od kojih se „ledi krv u žilama“ zapadnih vojnih lidera.

Nuklearne podmornice
„Pored izgradnje više novih podmornica četvrte generacije, Rusija uveliko planira izgradnju i podmornicu pete generacije.

Moskva želi da podmornice te klase budu umrežene jedna sa drugom, kao i sa podvodnim bespilotnim dronovima, da koriste robotske sisteme za određene zadatke i da imaju potpuno novi nuklearni reaktor“, piše američki portal.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Trenutno, pomorsku granicu Ruske Federacije čuvaju tri projekta 955 „Borej“ nuklearne podmornice – „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomak“. Do 2020. očekuje se još pet podmornica ove klase.

Hipersonične rakete
„Ruski program hipersoničnih raketa ima svojih problema, ali još uvek nije izgubio svoj potencijal.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nova raketa, Yu-71, moći će da leti nepredvidivom putanjom do svojih ciljeva pri brzini do 7.000 kilometara na čas, probijajući sisteme vazdušne odbrane“, tvrdi američki portal. Sposobna da nosi nuklearne bojeve glave i leti deset puta brže od brzine zvuka, prema nezvaničnim podacima, ova raketa stupa u službu do 2025. godine.

Novi teški bombarder
Od 2009. godine, projektni biro kompanije Tupoljev razvija svestrani i dugoročni bombarder koji će zameniti Tu-22M3 i vremešni Tu-95MS.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Novi avion, oznake Pak Da, trebalo bi da dobije modernizovane motore od supersoničnog bombardera Tu-160 i imaće takav dizajn krila koji će omogućiti supsonične brzine. U planu je i da novi Pak Da bude naoružan sa hipersoničnim krstarećim raketama.

Uporedo sa novom projektom, proizvodnja moderne verzije legendarnog bombardera Tu-160 biće nastavljena, a totalni prelazak na nove bombardera u ruskoj avijaciji očekuje se do 2020. godine.

Elektronski rat
Nedavno je ruska vojska dobila na desetine novih sistema za elektronsko ratovanje – „Ričag“, „Vitebsk“, „Altaets“, „Zoo park“ i mnoge druge. A do 2020. godine, ruske snage za elektronsko ratovanje planiraju da modernizuju preko 60 odsto uređaja.

„Elektronski sistem za ratovanje, koji je trenutno u razvoju, navodno omogućava Rusiji da jednostavno isključi sve nadolazeće pretnje, od NATO brodova do projektile, pa čak i buduća hipersonična oružja“, piše američki portal.

Nove PVO rakete i sistemi
Iako se danas češće u vestima pominje S-300, S-500 će biti za dve generacije moderniji sistem od današnjeg. Očekuje se da bude u stanju da napadne od pet do deset balističke raketa odjednom“, navodi američki portal.

S-500 Prometej je dizajniran da pogađa sve, od balističkih i hipersoničnih krstarećih raketa do bespilotnih letelica i aviona, pa čak i satelite i orbitalne platforme. Očekuje se da prvi S-500 sistemi stupe u službu do kraja 2017. godine.

Lasersko oružje
A-60 je prvi ruski transportni avion opremljen laserskim sistemom Skif-D.

„Rusija tvrdi da je njen laserski program na istom nivou kao u SAD, s tim što je u potpunoj tajnosti. Ako je podatak tačan, to bi značilo da su ruski laseri sposobni ili skoro sposobni da napadaju neprijateljska vozila, bespilotne letilice i plovila, dakle sve sisteme naoružanja na koje se Amerika oslanja“, navodi portal.

Nosači aviona
„Planirani ruski nosač aviona biće potpuno novi brod velike nosivosti. Međutim, prvi neće biti izgrađen do 2030. godine“, tvrdi Viktor Bursuk, komandant oružje ruske mornarice. Nosivost novog nosača aviona biće veća od 50.000 tona i nosiće od 80 do 90 borbenih aviona. Očekuje se, takođe, da brod pokreće potpuno novi nuklearni motor, piše Sputnjik.

„Ruska izgradnja nosača aviona je dosta riskantna, ali ako brod stigne do mora to će biti daleko bolja mašina od nosača aviona koji postoje danas“, slažu se stručnjaci.

(Izvor:Pravda.rs)