Jedan od najcenjenijih medicinskih stručnjaka srpskog porekla u Americi je svakako doktorka Biljana Pavlović Šurjančev, kardiolog, specijalizovana za slučajeve srčane insuficijencije i kardio-transplantacija.

Sponsored links:

Doktorka Biljanu ovih dana u svojoj ordinaciji ima posla na pretek. Epidemija korona virusa pokrenula je lančanu reakciju. Ljudi u Čikagu, gde doktorka Biljana ima ordinacije, pod stresom su i psihičkim opterećenjem, veliki deo dana provode u zatvorenim prostorima, što se u nekim slučajevima odražava i na srčane tegobe, tako da telefon zvoni bez prestanka, piše „Serbian tajms“.

Na pitanje šta da rade i kako da se ponašaju građani u novonastalim okolnostima, doktorka Biljana je dala sledeće savete.

– Moja preporuka je jedino strogi karantin. Samo stroga izolacija tokom što dužeg perioda može sprečiti širenje zarazne bolesti koja se prenosi fizičkim kontaktom sa drugim ljudima. Što je manje kontakta, to je manji rizik da se zarazite i razbolite ili zarazite druge ako ste vi bolesni – ističe dr Pavlović Šurjančev.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ona je sastavila spisak mera koje preporučuje da se poštuju:

Provodite što više vremena kod kuće sa vašim ukućanima.
Potpuno prekinite fizički kontakt sa ostalim ljudima, ali ostanite povezani telefonom, skajpom i ostalim modernim načinima komuniciranja.
Ako ikako možete, radite od kuće.
Ako morate da idete na posao ili bilo gde van kuće, nosite masku, šal ili maramu preko nosa i usta, zaštitne naočare preko očiju i rukavice.
Kad se vratite kući spolja, skinite odeću i istuširajte se od glave do pete i presvucite u kućnu odeću.
Uvek operite ruke pre jela.
Nemojte grickati nokte i sisati prste. Ako imate takvu lošu naviku, sada je pravo vreme da se izborite sa njom. Nemojte jesti prstima: koristite viljušku, kašiku i nož.
Kuvajte sopstvenu hranu i jedite ono što ste sami u kući spremili.

Doktorka Biljana Pavlović Šurjančev ističe da svaki čovek danas mora da zna osnovne stvari o korona virusu, da bi se bolje zaštitio od zaraze. Ona nabraja osnovne činjenice:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nalazi se u sekretu iz nosa, grla i u stolici obolelih
Prenosi se sa čoveka na čoveka kapljicama pri kijanju, kašljanju ili govoru kad nekome izleti pljuvačka za vreme govora kao i zagađenim rukama i površinama
Veća udaljenost i jača barijera između vaše sluzokože nosa, usta, očiju i osobe pored vas u vidu maske, šala, marame, naočara dosta smanjuje rizik da se virus prenese sa čoveka na čoveka
Testiranje na novi korona virus je limitirano u državi Ilinois za sada samo na one pacijente koji su trenutno jako bolesni i borave u bolnicama, ili će biti primljeni u bolnicu preko hitnog prijemnog (ER=Emergency Room) zbog gušenja i upale pluća

– To je razlog da još više povedete računa o svemu ovome što sam rekla i ne dozvolite da dođete u situaciju da i Vi obolite – konstatuje na kraju doktorka Pavlović Šurjančev.

(Izvor: Blic)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU