Rusija je sada najveći izvoznik sirove nafte u Kinu. Pored toga, ona ima dodatni bonus jer ne koristi dolare pri toj trgovini.

Sponsored links:

Na početku decenije, udeo Saudijske Arabije u kineskom uvozu sirove nafte je iznosio 20%, dok je udeo Rusije bio ispod 7 odsto. Međutim, to se sada značajno promenilo, a Saudijci su već pomalo nervozni.

Moskva ubedljivo vodi na kineskom tržištu, dok je Saudijska Arabija druga. Ipak, oboje imaju udeo u kineskom uvozu od oko 13-16%. Udeo Rusije sve više raste, dok udeo Saudijske Arabije opada.

Analitičari kažu da je prednost Rusije u odnosu na Saudijsku Arabiju ta što prima juane, dok Saudijska Arabija prima isključivo dolare.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ukoliko Saudijska Arabija namerava da povrati svoje tržište, ona će morati da počne da prihvata juane za isplatu umesto dolara.

Rusija kao šef Evroazijske ekonomske unije i kao osnivajuća članica BRICS-a vodi rat protiv dolara. Sada se i druge nacije pridružuju toj borbi, uključujući i Iran i Indiju koji su prošlog meseca objavili da su spremni na trgovinu u nacionalnim valutama umesto u dolarima.

Dolar polako gubi svoje privilegovano mesto u međunarodnim transakcijama. Vreme će pokazati kako će to uticati na SAD.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU