Kina je odbacila zahtev američke vojske da njihov nosač aviona sa pratećim brodovima uplovi u honkonšku luku, saopštio je danas Stejt department.

Sponsored links:

Dozvola za uplovljavanje u Hong Kong je uskraćena nosaču aviona „Džon C. Stenis“, izjavila je portparol Stejt departmenta Ana Riči-Alen, a preneo Rojters.

Ona je dodala da se u Hong Kongu već nalazi američki nosač aviona, „Blu Ridž”, kao i da SAD očekuju da se ta praksa nastavi.

Američki nosač Džon C.Stenis već nekoliko meseci nalazi se na turneji podrške saveznicima u regionu sa ciljem uspostavljanja većeg vojnog prisustva SAD koje se protive pozezima Kine vezanim za gradnju veštačkih ostva i militarizaciju regiona u strahu od moguće blokade pomorke rute koja tuda prolazi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ovo nije prvi ovakav potez SAD u regionu južnokineskog mora, pored intenziviranja prisustva svojih ratnih brodova Pentagon svakodnevno sprovodi izviđačke letove iznad sportnih ostrva.

Kineske vlasti nekoliko puta uputile su ozbiljne protestne note zvaničnicima američke vojske i predsedniku SAD zbog mešanja u unutrašnje stvari Kine, navodeći da nemaju nameru nikome da polažu račne šta rade na svojoj teritoriji.

Misija ovog nosača aviona u Kini se smatra otvorenom provokacijom i zveckanjem oružja a poziv kineskim vlastima da ugoste USS Džon C. Stenis nastojanjem da Kina uzme učešće u podrivanju njenog vojnog i političkog uticaja u sopstvenoj zemlji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU