San je apsolutno jedan od vitalnih delova naših života. Ti bitni sati sna svake noći daju nam snagu da preguramo dan i zato nedostatak sna može da ima ozbiljne posledice na fizičko i mentalno stanje.

Sponsored links:

Kada su ruski naučnici izveli eksperiment koji je pokušao da drži ljude budnim nekoliko nedelja, rezultat je bio apsolutno jeziv.

U kasnim 1940-im godinama, petoro ljudi koji su smatrani neprijateljima države od strane ruske vlade bili su izabrani da učestvuju u eksperimentu nedostatka sna. Cilj je bio da se koriste male doze eksperimentalnog gasa koji bi mogao da eliminiše potrebu za spavanjem kod ljudi.

Subjekti su držani u zatvorenom prostoru kako istraživači ne bi bili izloženi gasu, a zatvorenici su imali samo mikrofone kako bi mogli da komuniciraju. Dobili su knjige, toalet i tekuću vodu, dovoljno hrane za svakog za ceo mesec.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prva 3 dana, sve je išlo dobro, a zatvorenicima je dato lažno obećanje da ako budu kooperativni i ne spavaju 30 dana, biće oslobođeni. S obzirom da su svi razgovori i dela bili snimani, naučnici su primetili da zatvorenici otvoreno počinju da pričaju o traumama koje su imali. Posle 4 dana, razgovori su postali mračniji.

Do 5. dana, zatvorenici su počeli da imaju paranoje, počeli su da se žale na nekadašnje odluke koje su doneli pod određenim okolnostima. Umesto da razgovaraju jedni sa drugima, počeli su da šapuću u svoje mikrofone. Navodno, mislili su da mogu da steknu poverenje nad istraživačima izdajući druge zatvorenike i okrenuvši se protiv njih.

Do 10. dana, počelo je vrištanje. Tačno 3 sata, zatvorenk je trčao gore-dole po sobi i jako vrištao. Kada je glas počeo da mu slabi, ispuštao je jecaje, a doktori su zaključili da je došlo do kidanja vokalnih žica.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Čak i oni subjekti koji su još uvek bili živi, nedostajali su im delovi kože i mesa – rane koje su se pojavile bile su samonanešene. Čak i najiskusniji vojnici bili su u strahu da iznesu leševe.

Neverovatna dela nasilništva su se desila kada su pokušali da spasu zatvorenike, a jedan od njih ubijen je u procesu. Kada su ih pitali zašto se tako ponašaju, dobili su jezivu rečenicu kao odgovor:

„Moram da ostanem budan.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Uskoro, vojnici i naučnici počeli su da pucaju na zatvorenike. Samo jedan od originalnih 5 je preživeo. „Šta si ti?“ pitao je naučnik.

„Zar si tako lako zaboravio?“ pitao je zatvorenik sa osmehom. „Mi smo vi.“ Naučnik je tada upucao zatvorenika pravo u srce. Šokantno, ali zatvorenik je uspeo da izgovori poslednje reči: „Tako…blizu..slobode.“

POGLEDAJTE VIDEO: