Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je iznenadne vojne vežbe kako bi se utvrdila vojna spremnost ruske vojske. Planirano je da na njima učestvuje 65.000 vojnika, 5.500 vojnih vozila, 180 aviona i 60 helikoptera, prenosi agencija Interfaks.

Sponsored links:

Najpre će se proveravati spremnost trupa za trenutni odlazak na borbenu misiju. Nakon toga, počeće taktički i streljački treninzi.

Rusija se, kada je oružje u pitanju, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu, sastavljena od strateških bombardera, interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila koji se ispaljuju iz podmornica.

Jedan od projektila posebno zanimljiv javnosti je “Satana”. Ruski mediji prenose da u istoriji čovečanstva nije postojalo toliko moćno oružje. “Satana” – ruska interkontinentalna balistička raketa, zapravo se zove R-36M2 Vojvoda.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ime “Satana” dao joj je NATO koji je naziva “SS-18 Satan” III. Da bi se razumelo koliko je ova bomba razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu.

Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona, a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R – 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. “Satana” je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, kako tvrde ruski mediji, može da dopre do američkih raketnih silosa.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Takođe, Rusija već razvija “Sataninog” naslednika – Sarmat, koji bi trebalo da postne deo nuklearne trijade najranije 2018. godine.

Što se preostala dva dela trijade tiče, sa ruskih podmornica prete, između ostalih, balistički projektili R-29RMU2 Lajner. Skoro 40 tona teška “čudovišta” mogu da nose 12 nuklearnih glava. Oni su tek odnedavno deo nuklearnog arsenala Rusije. Od vazdušnih snaga tu su legendarni tupoljevi – supersonični TU-22M i Tu-160 i strateški bombarder dugog dometa, Tu-95.