Predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov izrazio je u sredu priznanje i zahvalnost Srbiji zbog toga što, kako je rekao, odoleva pritiscima Zapada da uvede sankcije Rusiji.

Sponsored links:

Kosačov je, komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je američkom potpredsedniku Džozefu Bajdenu preneo da Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji, rekao da bi taj potez bio nepopularan među građanima Srbije.

– Predsednik Srbije je izrazio raspoloženje srpskog naroda koji nedvosmisleno želi da razvija prijateljske odnose sa Rusijom – rekao je Kosačov ruskoj agenciji TASS.

Nikolić je u utorak na sastanku sa Bajdenom rekao da srpska vlada neće uvesti sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kosačov je objasnio da su srpsko-ruski odnosi zasnovani na viševekovnoj tradiciji slovenske solidarnosti koja je, po njegovim rečima, vrhunac dostigla kada je Rusija podržala srpski narod na početku Prvog svetskog rata i kada je Rusija odbila da odobri NATO bombardovanje Jugoslavije.

– Dozvolite mi da izrazim priznanje i zahvalnost rukovodstvu i još važnije narodu Srbije koji ne popuštaju pred otvorenim pritiskom Zapada kada je reč o antiruskim sankcijama – zaključio je Kosačov.