Ruski vodeći proizvođač opreme za elektronsko ratovanje je pokrenuo testove svog taktičkog elektromagnetnog borbenog sistema.

Sponsored links:

Ovaj sistem će moći da neutrališe svu neprijateljsku elektroniku kada se u potpunosti integriše sa najnovijim protivvazdušnim sistemima.

Komponente novog sistema trenutno prolaze kroz fabričko testiranje, a on će biti u mogućnosti da zaštiti vojsku i civilne ustanove od vazdušnih napada, naveo je predstavnik vodeće ruske kompanije opreme za elektronsko ratovanje, Radio-Electronic Technologies Concern (KRET). Očekuje se da testiranje bude završeno do kraja 2016. godine.

Kada se integriše sa protivvazdušnim sistemima i mrežama, novi kompleks će moći da „održava automatsku razmenu podataka sa jedinicama za vazdušnu odbranu“ što će znatno olakšati raspodelu meta.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nova rešenja osiguravaju bezbedno suzbijanje bilo koje postojeće i perspektivne vazdušne elektronske opreme, tj. onemogućavanje rada letelica i satelita.

Kompleks će koristiti potpuno nove algoritme za elektronsko ometanje sa proširenim borbenim sposobnostima i modernizovanim dizajnom komandnog modula. On će se sastojati iz više ometajućih modula koji utiču na neprijateljske komandne sisteme pomoću moćnog i složenog digitalnog signala koji ima visok domet.

„Stvorili smo sistem za prenos multikanalnih informacija koji osigurava istovremeno ometanje različitih elektronskih sistema“, rekao je predstavnik KRET-a.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zamenik generalnog direktora KRET-a, Igor Nasenkov, rekao je da ometajući moduli služe kao elementi hijerarhijski organizovanog sistema na više nivoa koji „optimalno raspoređuju energiju i informacije“.

Takođe, svi moduli će biti opremljeni nekom vrstom elektronske samoodbrane jer će oni „postati glavna meta u slučaju neprijateljskog napada“.

Nasenkov je u novembru 2015. godine istakao da će svrha novog kopnenog elektronskog odbrambenog sistema, koji će biti integrisan sa sistemom vazdušne odbrane, biti ometanje satelita.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ovaj novi ometač će obezvrediti neprijateljska precizna oružja jer će suzbiti sve sisteme za vođenje, pa čak i one koji se oslanjaju na satelitske signale.

Zamenik šefa KRET-a, Juri Majevski, rekao je u novembru da je sistem osmišljen za ometanje neprijateljske avijacije i signala satelita.

On je dodao da će elementi i moduli ovog elektronskog ratnog sistema biti postavljeni na različite kopnene, vazdušne i pomorske nosače.