Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, optužio je Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da u Nišu tajno prave špijunsku vojnu bazu!

Sponsored links:

Visoki funkcioner Stejt departmenta koji važi za „specijalca“ za Balkan zatražio je od vlasti u Beogradu da pripadnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra nipošto ne odobri diplomatski status.

On je rekao da se ruski centar u Nišu nalazi isuviše blizu administrativne linije s Kosovom i da tako direktno ugrožava bezbednost američke baze „Bondstil“!?!

Strah od sukoba

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Hojt Ji je u senatskom Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju naglasio da je od „vitalnog značaja za Vašington da Srbija ide ka EU, iako ima jake kulturološke i istorijske veze sa Rusijom“.

– Brine nas takozvani ruski humanitarni centar u Nišu, ne zbog onog što je on sad, nego zbog onoga što bi on mogao da postane.

Pogotovo ako Srbija ispuni ono što Rusija traži: specijalni status i imunitet za osoblje tog centra. Iskreno sumnjamo da Rusija namerava da pomogne Balkanu na putu ka EU.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Taj centar je u Nišu, blizu granice s Kosovom gde imamo 600 američkih vojnika i još 4.000 NATO vojnika i nikako nije pozitivan pomak – rekao je Hojt Ji i licemerno poručio da je jako važno da Srbija ima kontrolu nad svojom teritorijom.

– Ako Srbija dozvoli Rusiji da u Nišu oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom teritorije. Trend jeste zabrinjavajući, ali je Crna Gora uspela da odupre ruskom uticaju i situacija u Makedoniji se stabilizovala uz američku pomoć i pomoć EU – podvukao je Hojt Ji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže za Informer da je došlo vreme da se reši status centra.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Još od 2014. postoji Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Dakle, ili ćemo tim ljudima dati status koji im kao strancima pripada ili ćemo morati da zatvorimo centar koji je jako značajan za našu zemlju…

Istina, EU je protiv mehanizma civilne zaštite koji obuhvata više država, ali ovaj centar je formiran na osnovu bilateralnog sporazuma s Rusijom i nema nikakve veze s ostalim zemljama – podvlači Dačić.

Čista izmišljotina

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srpsko-ruski humanitarni centar nema nikakvo vojno značenje.

– Nije istina da Rusi teže da naprave špijunski centar u Nišu. Reč je o centru za specijalne situacije u oblasti vanrednog humanitarnog delovanja u slučaju poplava i sličnih nepogoda.

Amerikancima, međutim, jako smeta svako rusko prisustvo u Srbiji, oni žele da ga oslabe i da uspostave dominaciju NATO. Zato plasiraju izmišljotine – zaključuje Milivojević.

(Izvor: Informer.rs)