Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, srpski političar i Pisac Borisav Jović učestvovao je na tribini u Moskvi gde je otvoreno za raspad Jugoslavije optužio direktno Josipa Broza Tita i antisrpsku politiku koja je vođena u komunističkoj partiji.

Sponsored links:

U Moskvi na 4. Međunarodnom diskusionom klubu Vlada održana je rasprava na kojoj je učestvovao Borisav Jović, zajedno sa akademikom Matijom Bećkovićem i još uvek aktuelnim ambasadorom Srbije u Rusiji Slavenkom Terzićem.

U prepunoj sali Borisav Jović je izneo svoje viđenje o događajima koji su uticali na raspad SFRJ, a koje je napisao u svojoj knjizi “Kako su Srbi izgubili vek”, koja je prevedena na ruski jezik.

“Raspadom Jugoslavije srpski narod je izgubio državu koju su stvorili njegovi preci zahvaljujući velikim žrtvama podnetim u Prvom svetskom ratu,otete su mu teritorije na kojima je vekovima živeo I prognan je sa svojih vekovnih ognjišta,bombardovan je 78 dana od strane NATO pakta bez odluke Saveta Bezbednosti OUN, oteta mu je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,razorena mu je infrastruktura i unazađena privreda, proglašen je krivim za raspad Jugoslavije i građanski rat, dobio je sankcije Saveta Bezbednosti OUN, a njegovi najviši funkcioneriI žestoko su pokažnjavani od strane Haškog tribunala”, rekao je Jović između ostalog.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Borisav Jović je potom otkrio da se razbijanje Jugoslavije dogovorilo još, verovali ili ne 1928. godine i da je njega izveo Tito, a ne Slobodan Milošević.

“Devedesetih godina prošloga veka samo se dogodio kraj ,epilog nečega što je davno odlučeno,a godinama pred našim očima,malo po malo realizovano ,nažalost u našoj zabludi da se radilo u korist svih.Srpsko rukovodstvo nikada nije reagovalo na politiku koja de fakto nije bila u interesu srpskog naroda. Kao hipnotisano utrkivalo se da podržava lukave odluke Josipa Broza da bi opstalo u rukovodstvu pored njega. A stvarno rukovodstvo bio je isključivo on, Josip Broz”, rekao je on i dodao:

“On je stvorio takav sistem apsolutističke vladavine kojim je bio u stanju da sprovede u život svaku svoju ideju, bez obzira da li se neko s njom ne slaže. Odluke IV kongresa KPJ iz 1928.g o rasturanju Jugoslavije i o obespravljivanju srpskog naroda bile su, čitavo poluvekovno vreme Titove vladavine osnov njegovoga rada, sve dok nije uspeo da stvori uslove za ono što se dogodilo posle njegove smrti”, rekao je Jović.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

On je rekao je da je IV. kongres KPJ održan u Drezdenu 1928. postavio komunistima zadatke o rasturanju Jugoslavije kao veštačke tvorevine na vise nacionalnih država.

“Zatim onemogućavanje srpskom narodu kao najvećem u Jugoslaviji, navodno izrabljivanje drugih naroda I, treće,da će se komunisti založiti da se albanski narod priključi Albaniji a Mađari Mađarskoj a, takođe, da komunisti, po potrebi sarađuju sa Ante Pavelićem, šefom kvinsliške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u kojoj je samo u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Splitski plenum CK KPJ iz 1935. koji je odlučio o zajedničkom otporu KPJ Hitlerovoj najezdi, samo je privremeno odložio i prilagodio metode rasturanja Jugoslavije vremenu i novonastalim uslovima, koje je, kao što je poznato izvedeno efikasno i brutalno”, rekao je Jović.

Akademik Matija Bećković rekao je da se Borisav Jović se ne pita da li su Srbi izgubili vek ni da li će izgubiti vek ,već gledajući istini pravo u oči konstatuje i objašnjava kako su Srbi izgubili vek.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Jović ne optužuje poraženu stranu u Drugom svetskom ratu, kako je to već uvedeno u običaj, nego pobedničku komunističku partiju za sve ono što je činila u miru.To je partija kojoj je i sam pripadao i utoliko je ono što je napisao verodostojnije i važnije za duhovno zdravlje i sudbinu Srbije i Srba. Razume se da nije mogao biti zaobiđen neprikosnoveni delegat Kominterne, najveći sin svih naših naroda i narodnosti, trostruki narodni heroj i doživotni predsednik Jugoslavije”, rekao je on.

(Izvor: Politika)