Krestov-2 je luksuzni zatvor od 5 zvezdica koji se nalazi u rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina u Sankt Peterburgu. Ovaj objekat je opremljen najboljom opremom kako bi 4.000 zatvorenika, koliki je njegov kapacitet, imali odgovarajući ugođaj prilikom odsluženja zatvorske kazne.

Sponsored links:

 

U celom objektu postoji podno grejanje, sobe za rekreaciju, zatvorenici čak ne moraju ni pešice da idu sa jednog kraja zatvora na drugi, već pokretnim stepenicama.

Inače, u ovom zatvoru su se u doba Sovjetskog saveza nalazili politički zatvorenici.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Iz ovog zatvora je nemoguće pobeći, a umesto osmatračnice i naoružanih čuvara, bezbednost ovog objekta obezbeđuju elektronski senzori na zidovima i u podu.

– Ovo je najmoderniji zatvor u Rusiji i najveći u Evropi. Svaki zatvorenik ima svojih sedam kvadrata kako propisuje evropski standard – rekao je Genadi Korienko, načelnik zatvorske službe u Rusiji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Putin je pre devet godina najavio da će ovaj zatvor biti pogodan i za majke ili očeve sa malom decom, koji će imati zasebne prostorije.

Unutar ovog zatvorskog kompleksa će se nalaziti i pravoslavna crkva, bolnica, koncertna dvorana, pa čak i muzej.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Objekat će biti podeljen na dve klase, a zatvorenici koji brinu o kompleksu – “domaćini/domaćice” – će, ukoliko budi dobri radnici, biti unapređeni i premešteni u bolju klasu.

(Izvor: Telegraf.rs)