Saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina upozorili su SAD da ni slučajno ne pokušavaju da okupiraju Siriju jer bi takav pokušaj doveo do velikog rata!

Sponsored links:

Rusi naglašavaju da bi kopnena ofanziva protiv sirijskog predsednika Bašara Al Asada o kojoj Vašington ozbiljno razmišlja , dovela do tektonskih poremećaja koji bi imali posledice i van Bliskog istoka.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poslala je poruku SAD da se ne igraju sa situacijom u Siriji.

– Ako Amerika pokrene vojnu kampanju da zbaci sirijsku vladu, to će imati dugoročne posledice po ceo region, pa i ceo svet.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Agresija protiv Damaska i sirijske vojske izazvaće strahovit tektonski poremećaj ne samo u Siriji, već na celom Bliskom istoku – izjavila je Zaharova.

– Sa teroristima se ne može sarađivati. Oni bi ozbiljno pogoršali situaciju, pa bismo ubrzo imali ono što se dogodilo u Iraku.

Znamo dobro da je vojska Sadama Huseina postala osnova terorističke grupe Islamska država i tako nešto ne sme da se ponovi… Sve protiv čega se bore i američka koalicija i Rusija potiče iz te velike greške u Iraku – upozorila je Zaharova.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Njena izjava je usledila nakon izjave Džona Kerija koji je pre toga rekao:

– Moje pozive na američke vojne akcije protiv predsednika Bašara Al Asada niko ne čuje.

Mislim da samo tri, četiri osobe u administraciji traže upotrebu sile, tako da sam u toj raspravi poražen – rekao je Keri na sastanku sa sirijskim NVO aktivistima tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Vazdušni udari američkih snaga u Siriji dosad su bili usmereni isključivo na teroriste ID.

Predsednik Barak Obama, kao i Kongres počinju polako da shvataju da to nije dovoljno da bi se prekinuo rat, već da je potrebna direktna akcija protiv Asada, kojeg štiti Rusija i Vladimir Putin – rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Senatorka Dajana Fajnstajn koja je viđena kao moguća ministarka odbrane ukoliko Hilari Klinton postane predsednik SAD jedna je od najvećih zagovornika slanja trupa u Siriju.

– Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Katar i Jordan već su deo koalicije koja izvodi vazdušne udare u Siriji.

Te arapske zemlje, koje imaju interesa da svrgnu Asada, već imaju spremne vojnike za invaziju na Siriju – objasnio je Volter Volderson, stručnjak za bezbednost.