Američki politički analitičar Daglas Šon otkriva do sada nepoznate detalje nakon pobede ruskog predsednika.

Sponsored links:

U svetlu zategnutih odnosa između Rusije, sa jedne strane, i Zapada, sa druge, svako malo se u medijima bliskim pogledima zvaničnog Vašingtona, Londona ili Brisela pojave vesti koje ne samo da privlače pažnju čitalaca, nego i podižu temperaturu za koji stepen više.

Jurnjava za tiražom, tj. čitanošću, ali i slikanje Rusije kao ratoborne države daje podsticaj retorici sa zapada, koja je takođe smela i preteća. Upravo jednu takvu informaciju obelodanio je američki politički analitičar Daglas Šon.

Šon i Melik Kajlan, autori knjige „Rusko-kineska osovina: Novi Hladni rat i kriza američkog vođstva (svetom)“, naveli su kako je izgledao banket koji je organizovan povodom pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima 2011. godine, prenosi Srbija Danas.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Skupu održanom u moskovskom klubu „Novi vek“ su prisustvovali mnogi domaći i strani novinari, političari, poslovni ljudi i osobe drugih zanimanja.

Putin je s početka, pišu Šon i Kajlan, govorio o Rusiji. O poverenju ruskog naroda u vladu, kao i o podršci koju on uživa.

Međutim, nešto kasnije se pozabavio i pitanjem rusko-američkih odnosa. Izrazivši nezadovoljstvo što Sjedinjene Države planiraju da izgrade protivraketni štit u Evropi (koji Rusija vidi kao potencijalno ofanzivno oružje protiv nje), Putin je rekao da „Vašington odnose sa Moskvom održava samo zato što zna da je Rusija jedina zemlja koja može da uništi Ameriku za pola sata, ili čak manje“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU