Ovo nije ni 1995, ni 1999. godina i Rusija neće dozvoliti nikakvu novu agresiju na Srbe! Beograd i Banjaluka mogu da računaju na maksimalnu podršku Ruske Federacije!

Sponsored links:

Ovako doslovce glasi poruka koju je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin poslao našim vlastima posle najnovijeg pokušaja šiptarske agresije na severu Kosova.

Nema dileme

Putinovu jasnu i odlučnu poruku premijeru Aleksandru Vučiću preneo je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Čvrst stav ruskog lidera, dodaju upućeni, diplomatskim kanalima prenet je i Albaniji i Hrvatskoj.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Nema više nikakve dileme, Putin odlučno, čvrsto i principijelno stoji uz Srbiju i Republiku Srpsku! Svako ko pomišlja da ugrozi teritorijalni integritet srpskih država morao bi da računa na otvoreni sukob sa Rusijom. Ova Putinova poruka preneta je ne samo Beogradu i Banjaluci već i Tirani i Zagrebu – kaže izvor, karijerni zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Ta saznanja indirektno je potvrdio sam Sergej Lavrov, koji je izjavio da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova, koji je naseljen isključivo Srbima.

– Odmah nakon događaja sa vozom prošle subote pozvao me je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Složili smo se da je dolaskom albanskih specijalaca na sever Kosova i sprečavanjem slobode kretanja prekršeno nekoliko dogovora iz Brisela… Napetost na Balkanu se drastično povećava i to nikako nije dobro. Nadam se da svi shvataju da se ne sme dozvoliti novi oružani sukob. EU je dužna da smiri situaciju i da omogući doslednu primenu sporazuma između Beograda i Prištine… – poručio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, s druge strane ocenjuje da je Priština situaciju sa vozom iskoristila da napravi presedan i pošalje specijalne snage na sever Kosova, iako na to nema prava.

– To nije moglo da se učini bez saglasnosti Kfora, NATO i EU, a NATO je saopštio da tu dozvolu nije dao… S druge strane, Rusija je strateški partner Srbije i to nije puka forma već ozbiljno partnerstvo. Zna se da su Rusi osudili i agresiju NATO i secesiju Kosova. Srbija treba da traži direktnije uključivanje Rusije u rešavanje kosovskog pitanja… – podvlači Jovanović.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su sve države koje su priznale Kosovo prekršile Rezoluciju 1244.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Prema tom dokumentu, Srbija ima pravo da pošalje vojsku na Kosovo, a ako bi intervenisala da zaštiti svoj narod, to ne bi bilo kršenje rezolucije. Jasno je da bi Rusija stala iza Srbije i da bi bila spremna i da vojno interveniše – zaključuje Anđelković.

(Izvor: pravda.rs)