Ovoj državi biće veoma teško da u predstojećim godinama prevaziđe ekonomski gubitak.

Sponsored links:

Gotovo dve decenije od uvođenja jedinstvene evropske valute evra, možda i najveći ekonomski gubitnici među 19 članica evrozone su Italijani. Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Italiji je u proteklih 18 godina pao za 0,4 odsto.

Iako je italijanska ekonomija porasla za 6,2 odsto od 1998. godine, njena populacija je uvećana za 6,6 odsto u istom periodu, što ukazuje na pad BDP-a po glavi stanovnika, navodi njujorška agencija.

– Poređenja sa drugim državama jasno pokazuju da je italijanska ekonomija u tom periodu ostvarila izuzetno nisku stopu rasta. Italiji će biti veoma teško da u godinama koje dolaze prevaziđe taj jaz sa drugim ekonomijama, koje su se već vratile na nivoe rasta iz perioda pre krize ili ga čak premašile – izjavila je ekonomista Unikredit banke iz Milana, Loredana Federiko.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na primer u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, BDP po glavi stanovnika je od 1998. godine porastao za 26,1 odsto, zbog čega su, kako ocenjuje „Blumberg“, građani Nemačke pobednici među svim ostalim ekonomijama u evrozoni.

(Izvor: Srbijadanas.com)