Razlog je veoma jednostavan. Britanci su do 2. septembra 1752. godine koristili Julijanski kalendar, a sutradan prešli na Gregorijanski, te su jednostavno izgubili sve dane između.

Sponsored links:

Razlog promjene kalendar jeste bila želja da se Ujedinjeno kraljevstvo uskladi sa ostatkom Evrope. Uprkos tome, ova promjena je izazvala negodovanje kod velikog dela stanovništva koje je izašlo da prosveduje uz parolu “Vratite nam naših 11 dana”!

Par činjenica o kalendarima:

Julijanski kalendar je ime dobio po Juliju Cezaru koji ga je prvi primenio 46. godine pre nove ere. Međutim, ovaj kalendar je imao ugrađenu grešku koja se očitavala na svakih 128 godina- naime zbog pogrešnog ralunanja solarne godine, svakih 128 godina bi se javljao jedan dan “viška”.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Taj problem je uklonjen gregorijanskim kalendarom. Gregorijanski kalendar je baziran na 365 dana koji su podeljeni u 12 meseci. Jedan mesec ima 30 ili 31 dan (osim februara koji ima 28 a svake 4 godine 29 dana). Prve zemlje koje su ovaj kalendar prihvatile su bile Francuska, Poljska, Španija i Portugal- čak krajem 16. veka, dok su neke države čekale i preko 300 godina- poput Turkske koja je kalendar prihvatila tek 1927. godine.