Nobelova nagrada se dodeluje ljudima koji su napravili veliko individualno dostignuće u određenim sferama života: od nauke do diplomatije. No ono što mnogi ne znaju- ova nagrada iza sebe nosi mračno poreklo.

Sponsored links:

Alfred Nobel je bio švedski poduzenik koji je izumio dinamit što je dovelo do silnog bogaćenja jer je dinamit bio od velike koristi, u početku u probijanju tunela i izgradnju a kasnije i u ratovima. Što se dinamit više koristio, Nobelovo bogatstvo je sve više raslo. Međutim, zbog korištenja dinamita u negativne svrhe, Alfred Nobel je dobio nadimak Trgovac smrti.

Taj nadimak je veoma negativno uticao na Alfreda koji nije mogao izmeniti situaciju te je neko vremen razmišljao šta bi mogao učiniti kako bi se osećao bolje, i kako bi popravio svoju sliku u javnosti.

Godine 1895. on je napisao oporuku. Dio novca je ostavio svojim rođacima i osobljnu (nije imao dece) a ostatak, veći dio novca, je trebao biti uplaćen u fond, a kamate koje bi se dobijale iz fonda bi trebale da budu uplaćene ljudima koji su u svakoj narednoj godini došli do najvažnijeg otkrića u četiri odabrane kategorije dok bi peta nagrada odlazila u ruke osobi koja je najviše učinila za mir u svetu- danas poznata kao Nobelova nagrada za mir.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ova ideja nije odma naišla na oduševljenje. Nobelovi rođaci su bili veoma negativno iznenađeni njegovom odlukom da novac ostavi nekome drugome a ne njima. U isto vreme, švedska kraljevska porodica nije podržavala njegovu odluku jer su se nagrade trebale dodelivati svim ljudima bez obzira na nacionalnost- te su zbog toga Nobela označili kao osobu koja nije pravi patriota.

Prve nagrade se dodeljene u Norveškoj i Švedskoj davne 1901. godine. Sto godina nakon toga u Švedskoj je otvoren i muzej.